Așa ai grijă de copil când face varicelă!

Ultima actualizare:

    Pentru calmarea bubițelor se folosește soluție cu mentol
Pentru calmarea bubițelor se folosește soluție cu mentol

A început sezonul varicelei în școli și grădinițe. „Vărsatul de vânt”, cum i se spune în popor varicelei, este una dintre bolile copilăriei, de care nu scapă aproape nimeni. Click! îți spune cum să-i faci față, cum să îngrijești copilul pe perioada bolii și ce reguli trebuie respectate.

Varicela este o boală contagioasă, care se vindecă de la sine, fără tratament, și care este produsă de virusul varicelo-zosterian.

Există, însă, categorii cu risc crescut care pot dezvolta forme severe de boală: sugarii mici, gravidele, bolnavii cronici, adolescenţii și adulții. În astfel de cazuri, este indicat ca bolnavul să fie supravegheat de un medic pentru a gestiona eventualele complicații: pneumonie, tulburări neurologice, hepatită.

Cum se transmite boala?

Varicela este foarte de contagioasă, transmițându-se prin intermediul secrețiilor nazo-faringiene, dar și prin contactul direct cu lichidul veziculelor prezente pe piele, în timpul erupţiei.

Un bolnav este contagios cu două zile înainte de apariția bășicuțelor pe piele și se menține așa până când acestea au făcut crustă.

Perioada medie de incubaţie a bolii, adică intervalul de timp situat între momentul contactului cu un bolnav și până la declanşarea bolii, este de două săptămâni, dar au fost cazuri și de perioade de doar 10 zile, precum şi unele mai lungi, de până la 3 săptămâni.

Acestea sunt simptomele

Primele semne ale varicelei sunt asemănătoare cu cele ale virozei: febră, inapetenţă, stare generală proastă, uneori dureri în gât. Dar, în 24 de ore începe să apară erupţia pe piele, iniţial sub forma de mici pete roşii care seamănă cu muşcăturile de insectă. Ulterior, ele se transformă rapid în vezicule pline cu lichid.

Bubițele de varicelă apar prima dată pe abdomen, spate sau faţă şi se extind peste tot, precum şi pe pielea capului sau la nivelul mucoaselor (bucală, anală, genitală). Mai târziu, veziculele se vor sparge lăsând o rană care va forma o crustă. Aceasta se va desprinde în 7-14 zile.

Reguli de îngrijire

# Prima și, poate, cea mai important regulă: copilul nu iese afară minimum șapte zile, dar, de regulă, este vorba despre 10-14 zile sau chiar 21 de zile, în cazurile complicate. Copiii cu varicelă nu au voie să iasă afară nu numai pentru că pot da boala și altor persoane, ci pentru că în perioada aceasta sistemul lor imunitar este scăzut și pot face complicații. Medicii spun că un copil cu varicelă poate fi scos afară în momentul în care toate bubiţele s-au uscat, adică au făcut cruste, întrucât atunci el nu mai este contagios.

# Baia nu este interzisă în timpul bolii! Pentru reducerea mâncărimilor se poate îmbăia copilul în apă în care se pun două căni de faină de ovăz pentru un efect calmant la nivelul pielii. Între băi se pot folosi compresele reci. După spălare, pielea se va șterge prin tamponare, nu prin frecare.

# Atenție la alimentație! Veziculele din gură pot fi foarte dureroase, de aceea nu sunt indicate citricele, mâncărurile calde sau sărate. Oferiţi copilului alimente mai reci, moi şi puţin condimentate.

# Atenție la medicamentele administrate! Nu-i dați copilului aspirină! Acest medicament este interzis copiilor de până la 12 ani pentru că poate cauza sindromul Reye, o afecțiune ce atacă ficatul și creierul și care poate fi fatală. Nici ipubrofenul nu este indicat, pentru că poate interfera cu varicela și poate face erupția să sape mai adânc în piele! Pentru febră sau dureri cauzate de leziunile de la nivelul mucoaselor poate fi folosit în siguranță paracetamol, pastile sau sirop pentru copiii mai mici de 12 ani.

# Nu lăsați copilul să se scărpine! Aveți grijă să aibă unghiile tăiate scurt și mâinile să fie totul timpul curate pentru a evita riscul de suprainfecţie a bubiţelor. Ruperea crustelor poate lăsa cicatrici definitive! Există în farmacii diverse soluții de calmare a pielii, pe bază de mentol sau calamină.

Când trebuie mers de urgență la medic?

# Dacă copilul are febră care nu scade deloc mai mult de patru zile sau o febră mare

# Dacă are tuse severă sau probleme respiratorii

# Dacă are o zonă pe corp cu o concentrație mai mare de bube, unele lângă altele, și suspectați că poate dezvolta o infecție acolo

# Dacă se plânge de dureri mari de cap

# Dacă este prea amețit și somnolent

#  Dacă nu suportă lumina

# Dacă vomită

# Dacă are gâtul rigid

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net