Artişti care au concertat în China, supuşi analizelor după ce s-au întors în ţară

filarmonica.jpg

filarmonica banatul timisoara
50 de artişti ai Filarmonicii banatul Timişoara s-au întors din turneu din China
Foto: arhivă personală

A devărată isterie s-a creat pe seama coronoravirusului, care a făcut deja 17 victime în China. Mai mulţi muzicieni de la Filarmonica "Banatul" din Timişoara s-au întors recent în ţară, după ce au concertat în zona Wuhan. Artiştii au fost la medic unde au fost supusşi imediat testelor şi vor sta acasă în următoarele două săptămâni, în aşteptarea rezultatelor analizelor.

O orchestră formată din 50 de muyicieni, care s-a aflat în turneu pentru 50 de zile în China, s-au întors marţi în ţară. Aceştia provin de la Filarmonica Banatul, iar restul de la instituţii similare din Arad, Oradea, Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov. Potrivit calendarului oficial al turneului, muzicienii români s-au aflat la Wuhan în perioada 3-5 decembrie 2019. În 5 decembrie, la Wuhan Qintai Grand Theatre a avut loc concertul inaugural al turneului. Românii au tranzitat ulterior, în 2 ianuarie, aeroportul din Wuhan, în drum spre un alt concert, la Chongqing. În 20 ianuarie, ei au plecat spre Europa de pe aeroportul din Beijing.

Artiştii români, în zona virisului când nu izbucnise epidemia

Artiştii din Timişoara au mers, imediat după întoarcerea în ţară, la sediul Filarmonicii Banatul din Timişoara, direct de la aeroport, şi şi-au salutat colegii aflaţi la repetiţii. Ulterior, au făcut şi analize. Directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, Ioan Gârboni, spune că muzicienii au fost în zona respectivă atunci când nu exista un virus, care sî producă epidemia.
 "Nu au fost în zona virusului decât în data de 3 decembrie, când acolo nu era declarat niciun virus. De atunci nu s-au mai întors acolo în zona respectivă, care a intrat în carantină. Am luat măsuri şi am trimis colegii imediat ce au ajuns în Timişoara, la Medicina Muncii, să fie controlaţi, în ziua în care au ajuns. Suntem în corespondenţă cu Direcţia de Sănătate Publică”, a explicat Ioan Gârboni.

Artiştii vor fi izolaţi la domiciliu 14 zile

Potrivit lui Gârboni, muzicienii vor sta acastă în următoarele 14 zile "într-un fel de carantină". "Prin decizie directorială, o să-i învoiesc două săptămâni, să stea acasă. Într-un fel de carantină. Nu este nevoie de concediu medical. Ei vor fi plătiţi, bineînţeles. Sunt sfătuiţi să nu contacteze mai multe persoane. Nu cred că o să se întâmple absolut nimic. Nu s-au făcut niciun fel de controale pe aeroporturi, nicăieri, nici în Germania, deşi se ştia că vin din China”, a spus Gârboni.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial şi a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu. Coronavirusul detectat în Wuhan are ca simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii. Ministerul Sănătăţii recomandă celor care au călătorit în China cu staţionare în Wuhan să se adreseze medicilor.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1