VIDEO. Holograma lui Brâncuşi şi discursul Irinei Rimes, cele mai aşteptate momente de la evenimentul dedicat sculptorului

img_4941.jpg

constantin brancoveanu
Holograma lui Constantin Brâncoveanu
Foto sursă: Sever Gheorghe

Miercuri, 19 februarie, s-au împlinit 144 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, iar la Bucureşti şi Târgu Jiu această zi a fost marcată printr-o serie de activităţi speciale. Pentru Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, Ministerul Culturii a decis să numească un ambasador onorific, în persoana Irinei Rimes, iar ea a participat la evenimentul care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă.

Pe 19 februarie este sărbătorită o personalitate marcantă în mişcarea artistică a veacului al XX-lea, Constantin Brâncuşi. Sculptorul a contribuit decisiv la istoria sculpturii pe care a "dominat-o şi a depăşit-o", potrivit criticului de artă Mircea Deac. Constantin Brâncuşi şi-a găsit inspiraţia în arta populară românească, iar măiestria de care a dat dovadă i-a permis să îmbine simplitatea cu rafinamentul avangardei pariziene.

madame-pogany.jpg

madame pogany
Lucrarea "Madame Pogany", inspirată de una dintre marile iubiri ale sculptorului

Şi-a dorit să aducă bucurie prin lucrările sale şi să reamintească faptul că ele nu reprezintă o ruptură de realitate, ci însăşi cea mai pură exprimare a acesteia. „Eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut piatra să cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”, mărturisea Constantin Brâncuşi.

poza_brancusi_2.jpg

poza brancusi
Constantin Brâncuşi

Miercuri, 19 februarie, opera şi viaţa lui Brâncuşi au fost sărbătorite în cadrul unui eveniment special care a avut loc în incinta Muzeului Naţional de Artă şi la care au participat, printre alţii, prim-ministrul Ludovic Orban, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis şi Bogdan Gheorghiu. Irina Rimes, cea desemnată ambasadoarea Zilei Brâncuşi a fost nelipsită şi a încercat să remedieze situaţia după declaraţiile care au stârnit reacţii diametral opuse cu mai puţin de o săptămână în urmă.

img_4784.jpg

irina-rimes-discurs
Irina Rimes a ţinut un discurs pentru cei aproximativ 500 de oameni adunaţi în curtea Muzeului Naţional de Artă
Foto: Sever Gheorghe

Artista a susţinut un discurs în faţa celor aproximativ 500 de oameni care au luat parte la eveniment. În mulţime s-au aflat mulţi adolescenţi şi studenţi, semn că prezenţa Irinei a reprezentat într-adevăr un factor care i-a determinat să participe la comemorarea renumitului sculptor. „Arta este pentru toată lumea. Cunoașteți-l pe Brâncuși, redescoperiți-l, duceți-vă la Târgu Jiu. Vorbiți despre el si arta lui. Brâncuși a fost român, și dacă acesta este singurul lucru care mă leagă de el, eu sunt mândră”, a declarat Irina Rimes.

Şi ministrul Culturii a transmis un mesaj tinerilor prezenţi. Pe faţada Muzeului Naţional de Artă a fost proiectat un scurt clip video în care s-au succedat mai multe dintre cunoscutele lucrări ale lui Brâncuşi. Fundalul sonor a fost asigurat de către o melodie din repertoriul Mariei Tănase, una dintre femeile care au reuşit să îl fascineze, de-a lungul timpului pe Brâncuşi.

Vă reamintim că Irina Rimes a participat la o conferinţă de presă în care a susţinut un discurs amestecat. Iată ce a declarat în urmă cu o săptămână! 

Irina Rimes, un discurs controversat după numirea ca Ambasador Onorific al Zilei Brâncuşi

Irina Rimes a spus că trebuie să ne apărăm cultura, valorile, pentru că sunt singurele care nu ne pot fi luate. Cântăreaţa a amintit că, acum, la vârsta de 28 de ani, încă primeşte mâncare de la mama ei, iar împreună cu fraţii cântă colinde, despre Iisus şi păstori, despre dor şi ţară. Ea a vorbit despre geniile româneşti celebre în lume de sute de ani, alte ţări neputându-se lăuda cu asemenea personalităţi.

img.jpg

irina rimes si coloana infinitului
Irina Rimes a încărcat o fotografie în care priveşte lucrarea sa preferată, "Coloana infinitului"
Foto: Instagram Irina Rimes

„Ştiu un lucru sigur: Noi, românii, avem o cultură cu care ne putem mândri. Pentru că ceea ce avem noi e ceva ce se cam pierde în Vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de nişte personalităţi, genii despre care se vorbeşte de secole, între care şi Constantin Brâncuşi. Personalităţile astea au crescut cu aceleaşi valori cu care creştem şi noi”, a conchis ea. Întrebată cum va contribui concret la Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, ea a spus: „Eu ştiu să cânt şi să vorbesc. Mai mult să cânt. M-aş folosi mai degrabă de proiectul Irina Rimes pe partea de social media. Să le povestesc oamenilor despre acest eveniment, despre cultura noastră. Probabil, o să postez despre asta”, a declarat artista.

irina-rimes-reactie-ferma-dupa-criticile-primite-in-cazul-brancusi.jpg

irina rimes
Irina Rimes a făcut o serie de declaraţii care au stârnit controverse

 

Şi s-a ţinut de cuvânt, căci marţi seara pe contul personal de Facebook a transmis două scurte mesaje despre eveniment şi a distribuit o fotografie în care este înfăţişată lucrarea Coloana Infinitului, pe care a numit-o lucrarea sa preferată aparţinând sculptorului Constantin Brâncuşi. 

Constantin Brâncuşi a reprezentant dintotdeauna un element de fascinaţie pentru doamnele din înalta societate

Se spune că mama lui Brâncuși ar fi visat că ursitoarele i-au hărăzit pruncului ei că va fi preot. Nu a ajuns preot, ci un sculptor de geniu, așezat pe tărâmuri pariziene, cu muze celebre în jurul său, îndrăgostit de tot ceea ce oferă viața mai frumos. Se spune că atunci când pătrundea în lumea bună a Parisului, era prezentat ca „Un prince paysan“. Brâncuși a rămas toată viața țăranul din Hobița, atelierul lui fiind mobilat cu covoare oltenești, laviță și… un tuci pentru mămăligă, relatează România Liberă.

eileen-lane_brancusi-600x4231cult.jpg

eileen lane si brancusi
Brâncuşi i-a dedicat o lucrare lui Eileen Lane, una dintre femeile care i-au influenţat viaţa
foto: culturaarsmundi.ro

În atelierul lui din Montparnasse personalitatea lui Brâncuși a fascinat multe femei frumoase. În cartea „Brâncuși. Amintiri și exegeze“, Petre Pandrea spune că sculptorului, asemenea lui Goethe, a atras „un șirag de femei-perle care i-au urmat volens-noles calea vieții“.

 

Loading...

Citește și

  • Cântăreaţa Irina Rimes, desemnată ambasadoarea Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi” 2020, a declarat joi, la o conferinţă de presă, că este onorată să deţină acest titlu şi că, din această ipostază, este posibil să susţină demersul prin postări online. Din afirmaţiile făcute la întâlnirea cu presa a rezultat că Ministerul Culturii şi artista nu au stabilit o strategie clară cu privire la promovarea zilei dedicate lui Brâncuşi, iar ministrul Bogdan Gheorghiu are în vedere desemnarea de ambasadori pentru toate momentele importante viitoare.

  • Bustul generalului-medic Carol Davila, realizat de Brancuși in 1903, este amplasat in curtea Spitalului Militar Central

    Poate că mulți dintre noi ne-am întrebat, plimbându-ne prin București, dacă o exista prin vreun parc, pe undeva, vreo sculptură realizată de Constantin Brâncuși, cu siguranță cel mai cunoscut și recunoscut artist român în plan mondial din toate timpurile. Iar dacă nu știați, există una. Singura operă brâncușiană expusă într-un loc public. E vorba de bustul generalului-medic Carol Davila, aflat în curtea Spitalului Militar Central.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1