„Aroganţă“ la Arad. Şi-au construit o casă folosind ţuică în loc de apă pentru mortar

Ultima actualizare:

    Casa ridicată de familia Hammes are şapte camereFoto: "Adevărul"
Casa ridicată de familia Hammes are şapte camereFoto: "Adevărul"

În localitatea arădeană Zăbrani a fost ridicată o casă la a cărei fundaţie şi la ai cărei pereţi s-a pus ţuică în loc de apă. Cantităţile impresionante de alcool deţinute de o familie din această localitate au fost folosite pentru prepararea mortarului.

Familia Hammes era cea mai bogată familie din localitatea arădeană Zăbrani, în urmă cu 100 de ani, şi producea cantităţi uriaşe de ţuică. Pentru că venea altă recoltă şi nu mai aveau ce face cu alcoolul, membrii familiei au decis să folosească ţuica la fundaţia casei aflate în construcţie. Familia care locuieşte acum în clădirea respectivă confirmă istoria: amestecul de var, nisip şi ciment a fost făcut cu alcool în loc de apă.

"Au folosit ţuică, nu e doar o legendă", confirmă Gheorghe Lazăr, consilier local
"Au folosit ţuică, nu e doar o legendă", confirmă Gheorghe Lazăr, consilier local

„Ţuica de Zăbrani era foarte vestită. Se importa în tot Imperiul Austro-Ungar. La un moment dat, pe raza comunei au existat 17 cazane de fiert ţuică şi au fost oameni care într-adevăr şi-au construit casele cu banii obţinuţi din ţuica vândută”, povesteşte Gheorghe Lazăr, consilier local în Zăbrani. “Un localnic mai înstărit, pe nume Nicolae Hammes, avea atât de multă ţuică, încât în momentul în care a început construcţia casei a folosit alcoolul în loc de apă. Este adevărat, nu e doar o legendă”, adaugă Lazăr.

Faţada casei ridicate în anul 1920
Faţada casei ridicate în anul 1920

Casa cu şapte camere, o bucătărie şi două băi există şi astăzi, fiind locuită de educatoarea Maria Mandoşa şi de soţul ei. Faţada casei este acum în reparaţii, au fost modificate şi interioarele, însă, în mare parte, clădirea a rămas la fel cum a fost construită de familia Hammes.

“Ştim şi noi întreaga poveste. Casa a fost pe numele surorii lui Nicolae Hammes, dar aceasta a plecat în Germania şi statul i-a luat-o”, explică Maria Mandoşa. “Băiatul ei, nora şi nepoata au rămas în casă, plătind chirie statului. Dădeau 700 şi ceva de lei pe lună. Eu eram vecină cu ei şi au insistat foarte mult să cumpăr eu casa când ei vor pleca, deoarece n-ar fi vrut să o ia un necunoscut”, spune proprietara.

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net