Raed Arafat: ”Un caz de coronavirus nu înseamnă epidemie”

raed-arafat.jpg

raed arafat portret
Raed Arafat face un apel la calm
foto: arhiva Click!

Panica ce a cuprins România de la creșterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus din Italia i-a făcut pe oameni să își facă provizii de alimente și echipamente de protecție. Românii cred că în acest fel vor trece mai ușor peste epidemie. Autoritățile încearcă însă să îi calmeze pe cei speriați și spun că până acum nu avem niciun caz de infecție, iar dacă se va întâmpla să fie o înregistrată vreo contaminare, acest fapt nu înseamnă că avem epidemie.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în prezent se fac demersuri pentru achiziționarea în regim de urgență a altor echipamente de protecție pentru coronavirus. El a mai precizat că România nu este singura țară care face aceste achiziții acum, în regim de urgență.

"Lipsa măștilor din farmacii este un lucru care se întâmplă în toată Europa, nu suntem singura țară", a subliniat Raed Arafat. "Unele persoane au ascuns măștile ca să poată să le vândă la suprapreț când starea de panică este mai ridicată. Sunt convins că vor apărea măștile la prețuri mult mai ridicate decât în mod obișnuit", a adăugat Arafat.

El a mai precizat că mai există stocuri din perioada Ebola şi stocuri proprii ale spitalelor, spunând că acestea nu sunt multe, dar pentru asta se face achiziţia materialelor de urgneţă. Lipsa măştilor în farmacii este în toată Europa.

"Sunt convins că vor apărea măştile, cu preţuri mari, vom lua măsuri şi în acest sens. Vom reuşi să avem rezervă de măşti pentru distriubuirea gratuită, dacă devine situaţia de epidemie", a afirmat Arafat.

Arafat: ”Un caz de coronavirus nu înseamnă epidemie”

Raed Arafat a lansat și un apel către populație să își ia informațiile privind coronavirusul din surse verificate și a subliniat și faptul că "dacă vom avea un caz de coronavirus nu înseamnă că vom avea o epidemie". 

"Într-o oră nu poate să devină epidemie, nu are cum. Nici astăzi, dacă apare un caz până va fi transmis la zeci, sute de oameni.. nu se transmite într-o oră. Dacă se confirmă un caz, nu avem o epidemie. Mergem către contactele cazului şi le verificăm", a declarat Arafat, răspunzând unei întrebări şi precizând că, în cazul unei epidemii, autortităţile vor avea un alt tip de răspuns.

Arafat a mai spus că nu este motiv să se inducă panică. ”A fost un cetățean bolnav care a avut coronavirus, iar persoanele care au intrat în contact cu el sunt negative”.

Iar în ceea ce privește implicarea jurnaliștilor în locul unde a fost italianul contaminat cu coronavirus, Raed Arafat a transmis rugămintea ca aceștia să stea la o distanță considerabilă față de echipele care fac anchete epidemiologice.

 

În acest moment în România nu există niciun caz confirmat de coronavirus, au anunțat șeful DSU, Raed Arafat, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.  

Aceștia au precizat că în prezent sunt în carantină 69 de persoane, dintre care 6 în București, iar peste 4.400 sunt izolate la domiciliu. 900 dintre acestea sunt în București. Peste 4.000 de locuri de carantină sunt în acest moment în România.

Citește și: 

Declarațiile italianului infectat cu coronavirus: „Nu mai am febră!”

Cine este italianul infestat cu coronavirus. Bărbatul a fost în vizită la rudele din România

 

Loading...

Citește și

  • Fotografia arată doi reprezentanţi ai personalului medical care lucrează în secția pacienților din spitalul Jinyintan, desemnați pentru pacienții critici cu COVID-19, la Wuhan, în provincia centrală a Chinei din Hubei

    Veste bună pentru bolnavii de coronavirus. Un tratament pe baza plasmei colectată de la pacienţii recuperaţi ar putea fi şansa de vindecare a celor infectaţi. De asemenea, un vaccin pentru coronavirus ar putea fi gata în câteva luni.

  • Copiii poartă măști chirurgicale ca protecție împotriva coronavirusului

    Coronavirusul ucide sute de oameni în fiecare zi. Însă cea mai mare rată a deceselor se întâlnește la persoanele în vârstă și pe cei care au comorbidități. Se pare însă că virusul ucigaș îi ocolește pe copii. Specialiștii încearscă să elucideze misterul acesta, care ar putea să îi ajute în combaterea bolii.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1