UPDATE Arafat: "Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o". La indicele 3 vor fi reguli noi în Capitală

Ultima actualizare:

    Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență
Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat că ”este foarte clar” că se va ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3, la mia de locuitori în Capitală. În acest caz, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Arafat a adăugat că lupta cu Covid a fost pierdută.

UPDATE: Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat vineri că riscul de a  ajunge la indicele de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori în Capitală, este foarte clar şi foarte posibil, iar în acest caz, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi ”este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Arafat s-a referit la presiunea care este exercitată asupra sistemului sanitar şi la faptul că unii dintre cei care îngrijesc pacienţii se îmbolnăvesc şi ei, referindu-se la decesul şefei unităţii de primiri - urgenţă de la Feteşti, despre care a afirmat: ”Din păcate, după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

"Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern. Restaurantele închise, nu mai sunt activităţi la teatre, nu mai sunt activităţi la cinematografe. Bineînţeles, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, deci nu mai există diferenţiere între spaţiul aglomerat şi spaţiul neaglomerat, în toate spaţiile masca este obligatorie. Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situaţie. Când trecem de pragul de 3 la mie şi sperăm ca populaţia să înţeleagă şi să respecte pentru că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România”, a declarat Raed Arafat la Digi24, vineri seara.

Școlile ar putea trece în scenariul roșu

În ceea ce priveşte şcolile, acestea ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online. ”Este posibil să se ia acest lucru în considerare, dar rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei”, a explicat Arafat. Secretarul de stat a precizat că efectele măsurilor se vor vedea peste 1-2 săptămâni.

Raed Arafat a mai declarat că lupta cu COVID-19 a fost pierdută şi că este posibil ca spitalele să fie reorganizate, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei.

”Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem. Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii, care să permită tratarea altor pacienţi. Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid, pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi”, a mai declarat Arafat.

București, rata de incidență, 2,81

În București și în alte 16 județe se înregistrează o rata a incidenței de peste 1,5 la mia de locuitori, conform datelor furnizate vineri, 16 octombrie, de Grupului de Comunicare Strategică. Dintre acestea, 6 județe înregistrează o rată de infectare de peste doi la mia de locuitori. Județele în care se înregistrează o rată de peste 1,5 sunt: Alba, Arad; Bacău, Brașov, București, Cluj, Harghita, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Cea mai mare rată se înregistrează în București, Bucureşti - 2,81.

Citește și:

Nicusor Dan, despre cel mai periculos loc din București unde ne putem infecta cu Covid-19

Alertă! Spitalele din București nu mai au locuri pentru bolnavii de Covid-19. "Ne-am relaxat, toată lumea e fericită"

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net