Ar putea fi necesară o a treia doză de vaccin anti-COVID? Declarațiile unui medic primar

vaccin-covid-seringa.jpg

Seringă cu vaccin anti Covid-19
Foto: Arhivă Click

Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca, a explicat că o a treia doză de vaccin anti-Covid ar funcționa ca un reactor al imunității și va crește numărul de anticorpi.Totodată, va elimina și noile variante virale ale virusului care pot apărea.

Medicul a vorbit la Digi24 despre cercetările la nivel internațional privind o a treia doză de vaccin anti-Covid, explicând care sunt motivele care stau la baza acestora. Radu Țincu a explicat că imunitatea după vaccinare nu poate să dureze la nesfârșit.

Ar fi necesară o a treia doză de vaccin?

„Trebuie să avem toate datele care să ne spună care va fi protocolul de vaccinare în viitor. Știm că imunitatea durează peste 6 luni, unele studii arată că durează peste 8 luni.

Cei de la Pfizer au adus ipoteza conform căreia poate să dureze 12 luni, așa că avem tot acest an la dispoziție pentru a obține toate datele științifice de care avem nevoie de această a treia doză", a spus medicul.

El a afirmat că o a treia doză de vaccin va avea rolul de a reactiva sistemul imunitar și de a crește numărul de anticorpi, precum și de a elimina noile variante virale.

„Este nevoie de a treia doză pentru că atunci când nivelul de anticorpi va scădea, această a treia doză va funcționa ca un reactivator al imunității și va crește numărul de anticorpi și pe de altă parte.

Aceste variante virale au nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi neutralizanți, deci această a treia doză de vaccin, de booster imunitar, aduce nivelul de anticorpi necesari pentru eliminarea acestei variante virale.

Sunt studii superioare deja, de faza a treia, care ne spun că cel mai probabil va fi nevoie de această a treia doză, ca fiind o readucere aminte a sistemului imunitar cu privire la virusul care trebuie să se întâlnească", a mai spus Radu Țincu.

Întrebat cui ar urma să fie administrată o a treia doză, medicul a răspuns că probabil „tuturor persoanelor”, dar asta „când se va stabili perioada de timp la care trebuie administrat”.

Loading...