Apa din magazine «colcăie» de bacterii! Cinci sortimente retrase

fata-apa1211144.jpg

Protecţia Consumatorilor a retras de la comercializare cinci sortimente de apă îmbuteliată. Limita admisă de germeni era depăşită chiar şi de 200 de ori

Atenţie la ce cumpăraţi din magazine! Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit, în supermarketurile din Bucureşti, apă îmbuteliată plină de bacterii. În unele cazuri, limita admisă de lege a fost depăşită chiar şi de 200 de ori.

Cinci sortimente de apă de masă sau de izvor au fost găsite cu probleme, dintr-un total de 17 eşantioane examinate de specialişti, la cererea inspectorilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Controalele au fost făcute în perioada 4 – 9 martie, cel mai probabil pe fondul îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, care au fost infectaţi cu E. coli, o bacterie care se găseşte inclusiv în apă. Aşadar, acţiunea ANPC a vizat patru parametri de calitate ai apei: germeni, bacterii coliforme, E. coli şi viermi. 

Şi acum urmează şocul. În unele sortimente de apă au fost găsiţi germeni cu mult peste limita maximă admisă de lege. Iată lista sortimentelor de apă periculoase pentru sănătate! 

 • Apă de izvor plată Winny (PET de 2 litri) – parametrul „Număr total de germeni” (NTG)  era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100.
 • Apă de masă necarbogazoasă Aro (PET de 2 litri) – parametrul NTG  era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100.
 • Apă de izvor Calipso (PET de 6 litri)  - Parametrul NTG  era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100.
 • Apă de izvor plată Izvorul Zânelor (PET de 2 litri) – parametrul NTG  era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100.
 • Apă de izvor Aqua Queen (PET de 5 litri) – parametrul NTG  era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100.

Din fericire, aceste sortimente de apă au fost retrase din magazine, iar inspectorii au aplicat amenzi în valoare totală de 50.000 lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare Apa de Izvor Calipso şi Apa de Izvor Plată Izvorul Zânelor.

«Numărul mare de germeni, dăunător pentru sănătate»

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, spune că numărul mare de germeni descoperit în apa îmbuteliată este periculos pentru sănătate. “În urma determinărilor, s-a stabilit că numărul total de germeni (NTG-urile) era cu mult peste limita admisă. Din punct de vedere al sănătăţii, noi am făcut o adresă şi am informat Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Noi am determinat şi am demonstrat că produsele respective au un conţinut ridicat de NTG-uri. Urmează ca DSP-ul să spună cât de periculoase sunt aceste NTG-uri pentru organismul uman. Cu siguranţă, sunt dăunătoare, pentru că, altfel, legiuitorul n-ar fi lăsat o limită de 100. Tocmai de aceea noi am oprit de la comercializare toate loturile neconforme de apă şi le-am retras din circuitul consumului uman”, a precizat Paul Anghel.

«Am filtru montat direct la robinet»

 • Mircea Manolache, 45 de ani, avocat: „Nu am consumat niciodată mărcile de apă plată care au fost descoperite cu probleme, am ales de câţiva ani o marcă în care am încredere şi nu am avut probleme. Nu cred în filtrul pus la robinet, deoarece am cunoscuţi  care şi-au montat aşa ceva, am gustat apa lor şi n-am fost convins de efectele benefice ale acestui aparat. Am văzut ce apă vine pe ţeavă şi nu cred că face faţă”.
 • Florica Popescu, 80 de ani, pensionară: „Nu am încredere în nici un fel de apă plată îmbuteliată, indiferent de nume sau provenienţă. Acasă am filtru montat direct la robinet şi nu am probleme. Sunt foarte mulţumită de el şi l-am cumpărat după ce am tot simţit un gust ciudat, acru, când consumam apă plată îmbuteliată”.
 • Cătălin Cicea, 40 de ani, curier: „Nu cred în descoperirile astea cu apa plată care are probleme. Cred că sunt interese economice, ca şi în cazul scandalului cu brânza cu E. coli. Eu beau ce apă plată găsesc în magazin şi nu am avut niciodată probleme, nu m-a durut niciodată nimic! Eu am încredere în apa de pe piaţă, nu am nevoie de filtre sau de alte găselniţe ale celor care vor să mă facă să scot mai mulţi bani din buzunar”.
Loading...
 
 

Citește și

 • asfalt permeabil tompix permeable

  Această invenție inedită poate salva vieție. Asfaltul Tompix Permeable a fost creat de compania Lafarge Tarmac. Are o suprafață absorbantă, care permite apei să pătrundă prin orificile de mici dimensiuni, în loc să rămână la suprafața. Poate fi instalat în zonele afectate de inundații.

 • Medicii spun că e bine ca un om să bea nouă pahare de apă pe zi sau în jur de 2 litri. Unii se întreabă dacă merită cu adevărat să faci atât de multe drumuri până la dozator sau chiuvetă. Studiile spun că da, iar consum redus de apă poate cauza probleme grave. Iată şase lucruri care ţi se întâmplă dacă nu bei sufiecientă apă.

 • Oboseala şi stresul te duc cu gândul direct la somn? Nu uita că un duş sau o baie sunt foarte benefice. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr.Ovidiu Chiş, ne spune care sunt efectele “întâlnirilor” cu apa.

 • apa de put

  Statul român vrea să construiască un laborator de analiză a apei, în valoare de 20 de milioane de euro. Va fi unul modern, la standarde occidentale, iar apa care va trece pe aici va ajunge chiar şi în Golf sau în China. În România încă se bea zăpadă topită şi apă din puţ!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1