Anunțul Ministerului Sănătății despre Ivermectină: ”Ar putea fi utilă în tratarea Covid-19”

Ultima actualizare:

    Sunt medici care spun că Ivermectina de uz uman ar trata Covid-19
Sunt medici care spun că Ivermectina de uz uman ar trata Covid-19

”Luați medicamente doar la recomandarea medicului!”, este indicația fermă venită partea reprezentanților Ministerului Sănătății. Anunțul vine în contextul în care autoritățile vorbesc despre Ivermectină, tratamentul despre care se spune că ar vindeca rapid bolnavii de Covid-19.

În ultima perioadă, s-a creat o adevărată isterie legată de tratamentul cu Ivermectină. Medici din străinătate au spus că au vindecat mulți pacienți cu forme severe de Covid-19 cu acest medicament.

Doar că la noi pastilele nu există pentru oameni, ci doar pentru animale. Pentru că numeroși români au luat cu asalt farmaciile veterinare, reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) au venit cu precizări.

”Ivermectina este un medicament antiparazitar utilizat atât în medicina veterinară, cât și în medicina umană. În prezent, nu există nici un studiu randomizat cu privire la Ivermectină și Covid-19, publicat într-o revistă de specialitate, care să fi urmărit ca obiectiv principal un criteriu clinic (simptome, spitalizare, intubare, moarte) și să fi observat vreun beneficiu în privința acestuia. Studii preclinice (pe animale) și clinice observaționale oferă indicii că ivermectina ar putea fi utilă în tratamentul pacienților cu Covid-19, însă aceste date trebuie confirmate prin alte studii”, spun autoritățile.

Cei de la minister atrag atenția și asupra faptului că administrarea medicamentelor fără o recomandare a unui medic poate fi dăunătoare sănătății.

Se fac studii pentru Ivermectina de uz uman

”Un medicament odată administrat poate genera efecte benefice, poate să nu aibă nici un efect sau să genereze efecte negative. Cel mai bun mod de a afla ce efecte are cu adevărat un tratament este evaluarea printr-un studiu randomizat. Mai multe studii randomizate cu design riguros sunt în curs”, atrag atenția specialiștii, care explică și cum au loc. ”Într-un studiu randomizat controlat placebo jumătate dintre pacienții urmăriți primesc tratamentul, pe care îl investigăm, și cealaltă jumătate primește un placebo. Împărțirea este aleatorie. Nici cercetătorii, nici pacienții nu știu ce au primit de fapt până la sfârșitul perioadei de studiu, ceea ce calificăm ca fiind dublu orb”, arată cei de la MS.

În famarciile veterinare, o cutie de Ivermectină costă în jur de 23 de lei, dar Colegiul Medicilor Veterinari și ANSVSA le-au interzis farmaciștilor să vândă acest produs, fără rețetă eliberată de docotorul veterinar în urma consultului unui animal. De obicei, cu acest medicament sunt tratați, în special, câinii pentru căpușe, păduchi sau râie.

Citește și: 

Mihai de la 3 Sud Est, tratat cu Ivermectină și steroizi. Artistul avea 5% șanse să supraviețuiască Covidului

Ivermectina, controversa momentului în lupta cu Covid-19. Medicul Ion Alexie: ”Din 50 de pacienţi, n-a ajuns niciunul la ATI”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net