Anunț important de la producători. Carnea de porc se ieftinește cu 30% de Crăciun

Ultima actualizare:

    Carnea de porc din galantare va avea un preț mai mic de Sărbători
Carnea de porc din galantare va avea un preț mai mic de Sărbători

Veste bună în prag de Sărbători! Carnea de porc pentru masa de Crăciun se ieftinește cu circa 30%. În toată Europa este excedent în cazul acestui produs,vedetă de altfel la români. Producătorii spun că atât pesta procină, cât și pandemia de coronavirus au stopat cererile.

Cârnați, tobă, lebăr, piftie, friptură. Toate se pregătesc la români de Crăciun din porc. Este carnea preferată de majoritatea, dar, chiar și așa, fermierii au prea multă.

În condițiile pandemiei, aceștia nu mai au unde să-și plaseze marfa. Restaurantele sunt închise și nu au voie să organizeze petreceri de Crăciun și Anul Nou.

Și nici nu se știe în ce condiții vor funcționa pensiunile și hotelurile. În aceste locuri ajungea multă carne, inclusiv porc întreg tăiat și pregătit în fața turiștilor.

Și nu doar pandemia i-a pus pe crescători și producători  în dificultate, ci și pesta porcină, care a  blocat în mare măsură exporturile către China. O mare piață de desfacere. Și aceeași soartă o toți fermierii din Europa.

”În momentul de faţă, am aproape 3.000 de animale pe care nu pot să le vând. 30% din producţia estimată pentru perioada aceasta este restricţionată la vânzare”, a spus Adrian Balaban, director general la o fermă de animale, pentru stirileprotv.ro. Cu porcii rămași în boxe, marile ferme sunt nevoite să lase din preţ.

Cât va costa de Crăciun carnea de porc

Dacă anul trecut un kilogram de carne se vindea, la poarta fermei, cu 8 lei, acum a scăzut la 5 lei.

“Efectul asupra preţului se transmite ca prin contagiune din Germania. Şi la noi preţurile au luat-o razna în jos foarte mult. Deci noi vindem acum de la poarta fermei cu 30%, preţul porcului în viu, mai mic decât acum un an”, a explicat Ioan Ladosi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

Marile magazine au anunțat și ele pentru acest sfârșit de an o ieftinire la carnea de porc de până la 25%, față de aceeași perioadă a lui 2019. Un kilogram de carne de porc va costa între 15 şi 20 de lei.

Citește și: 

https://www.click.ro/entertainment/sfaturi/asa-cumperi-cea-mai-proaspata-carne-de-porc

https://www.click.ro/utile/retete/carne-de-porc-aspic

image
image
image
image
image
image
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
image
actualitate.net
image
actualitate.net