Anul Nou. Cele mai îndrăgite tradiții pentru sănătate și împliniri

Ultima actualizare:
Peștele este vedeta mesei
Peștele este vedeta mesei

În ajunul Anului Nou, datinile şi obiceiurile de iarnă evoluează la scenă deschisă în fiecare comunitate. Practicarea acestora, chiar din ziua de 31 decembrie, nu este întâmplătoare. În gândirea populară, ultima zi a anului simbolizează data renaşterii ordinii cosmice.

Evocarea celor mai îndrăgite datini este un spectacol la care participă cetele de urători. În acest răstimp, „mascaţii", acei colindători care însoţesc Pluguşorul pe data de 31, „Capra" şi „Sorcova" în Ziua de Anul Nou, sunt aşteptaţi cu mare bucurie de gazde, pregătite să-i cinstească şi să le mulţumească pentru urări.

Unele tradiţii şi obiceiuri se continuă şi în prima zi a Anului care se înnoieşte și ele au puterea să atragă sporul, belşugul, sănătatea şi voia bună în casa gospodarului care primeşte ceata de colindători. Să ni le reamintim:

Să avem bani în buzunar în Noaptea dintre Ani

O veche tradiție, care s-a concretizat în timp, susține că atunci când  ai bani în buzunar în noaptea dintre ani  te vei descurca  bine din punct de vedere financiar pe parcursul anului. Bancnotele atrag mai multe șanse de câștig și ne ajută să avem spor la bani lună de lună.   

Moliftele Sfântului Vasile înfăptuiesc minuni în viața credincioșilor

Moliftele, rugăciunile care poartă numele marelui Ierah, au puteri miraculoase în viața credincioșilor cu probleme majore de sănătate sau cu efectele unor blesteme sau farmece care le complică existența ( fie că este vorba despre sporul casei sau de relațiile interumane). La ajutorul Moliftelor apeleză credincioșii în astfel de momente delicate și preotul trebuie să-l îndrume pe credincios să urmeze pașii necesari înainte de citirea Moliftelor: post negru, rugăciuni speciale, fapte bune și să nu facă rău semenilor nici cu fapta, nici cu gândul.  

Cetele de colindători alungă forţele malefice

Colindătorii alungă spiritele rele
Colindătorii alungă spiritele rele

”Dezlegarea anului” este un obicei practicat în ajunul Anului Nou. Cetele de colindători merg pe străzi  sau pe uliţele satului, iar vacarmul produs de  bice şi de buciume alungă forţele malefice din acea comunitate: insectele dăunătoare recoltelor, seceta, tăciunele din grâu, blestemele făcute pentru pagubă. În tradiţia populară, se spune că feciorii harnici şi religioşi, care colindă la casele gospodarilor, pot să dezlege şi cununiile în acea noapte dintre ani, rostind descântece pentru „slobozirea” cununiei, iar pentru măritişul fetelor ei cheamă peţitorii.  Pentru sănătate şi prosperitate, colindătorii le urează gazdelor să le dea Dumnezeu numai bine : spor, sănătate, noroc în tot ce fac, urări care să înnoiască vieţile lor.

În ziua de Anul Nou, rugăciunile rostite au efecte tot anul

Sfântul Vasile cel Mare este ierarhul care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra dracilor. De aceea, în acestă zi, trebuie să rostim rugăciuni de ajutor, mai ales dacă în casele noastre paguba sau boala dăinuie de multă vreme.

La cumpăna dintre ani vi se împlinește cea mai fierbinte dorință

În noaptea Anului Nou, să ne punem în gând o dorinţă şi să ne rugăm pentru împlinirea acesteia. Tradiţia spune că fiecare dorinţă, rostită cu credinţă, la cumpăna dintre ani, se împlinește totdeauna, cu condiţia ca aceasta să nu fie mărturisită nimănui.    

 În ziua de Anul Nou, un bărbat trebuie să vină primul în casa noastră

În prima zi a Anului Nou, în fiecare gospodărie este bine să păşească un bărbat sau o femeie brunetă, pentru că aceştia aduc noroc gospodarului. Dacă  într-o gospodărie, trebuie să vină  o femeie roșcată sau blondă, gazda trebuie să poarte asupra sa un fir de busuioc sfinţit, pentru a alunga ghinionul.  

O tradiție de succes pentru a avea spor în muncile agricole

Primul colac pregătit de gospodină pentru Anul Nou se păstrează până în primăvară. Atunci, înainte de începerea muncilor agricole se pune colacul în hrana animalelor de tracţiune, boi sau cai. Când împlinește ritualul, gospodarul trebuie să aibă bani în buzunare. Prin împlinirea acestei tradiții, animalele folosite la muncile agricole vor fi sănătoase, iar în gospodăria respectivă va fi mai mult belșug.

Este de bun augur să nu intrăm în Noul An cu datorii

Este bine să scăpăm cât mai repede de datorii. Dacă nu reuşim această performanță, vom avea probleme financiare în anul care vine. Totuși, dacă vom cumpăra o iconiță a Sfântului Vasile cel Mare, necazurile financiare ne vor ocoli.

Să întâmpinăm Anul Nou cu un pahar plin cu vin

 O veche tradiţie de succes, ușor de împlinit, ne recomandă ca în noaptea dintre ani să aşezăm pe masă un pahar plin cu vin,  pentru ca totul să ne meargă din plin.

De revelion, să îmbrăcăm un obiect nou şi o eșarfă roşie

În noaptea de Revelion este de bun augur să purtăm un obiect de îmbrăcămite nou şi o eşarfă sau o cravată de culoare roșie. Aceste obiecte prevestesc schimbarea în bine în viața noastră şi prosperitatea.

Vreți să câștigați mai mulți bani? Mâncaţi stafide sau struguri

În multe zone din țară, din moși-strămoși, se păstrează un obicei care ne asigură că, pentru a ne bucura mereu de câştiguri, trebuie să mănâncăm struguri sau stafide în noaptea magică de Anul Nou.

Un ritual pentru fetele nemăritate

O tradiție moștenită de ani și ani, spune că În noaptea de Anul Nou fetele nemăritate trebuie să număre nouă stele pe cer. Când steaua cu numărul nouă este mai strălucitoare înseamnă că fata va avea noroc de un tânăr voinic şi frumos. După ce tânăra a descoperit acest lucru, ea trebuie să se adresează acelei stele strălucitoarea rugând-o să-i aducă ursitul cât mai repede.

Colindătorii care vin cu Pluguşorul cheamă belşugul

Pluguşorul, obiceiul strâns legat de mitul fertilităţii este aşteptat cu multă bucurie de gospodari. În fiecare casă, colindătorii care vin cu Pluguşorul rostesc vorbe frumoase, cheamă prosperitatea şi belşugul, pentru familia pe care o colindă, iar urarea se transmite şi în familia celui care conduce grupul colindătorilor.

Şi Sorcovitul atrage belşugul

Acolo unde colindătorii vin să-i sorcovească pe gospodari, o datină întâlnită la oraşe şi la sate, în familiile respective se adună sănătatea şi belşugul de-a lungul unui an întreg. Este bine ca fetele care colindă să folosească o sorcovă cu flori albe şi roz, în timp ce la băieţi, sorcova trebuie să fie împodobită cu flori bleu sau albastre pentru a  aduce noroc persoanelor sorcovite.      

Jocul Caprei aduce noroc şi belşug gospodarilor

Jocul Caprei face parte din străvechile tradiţii populare româneşti de iarnă. Pentru respectarea acestui obicei se folosește blana de Capră,  împodobită cu panglici multicolore, cu clopoţe și zurgălăi. În costumul de recuzită al Caprei, coarnele sunt împodobite cu oglinzi , mărgele şi ciucuri.

Colindul cu Capra are unele particularități

Obiceiul de a colida cu Capra cunoaşte unele particularităţi de la o zonă geografică la alta. În Transilvania, "turca" ("cerbul" sau "bouriţa") este jucată de un fecior şi însoţită de un muzicant. În Muntenia, "brezaia" adună în ceata colindătorilor "moşoi şi moşicuţe" (3-4 personaje mascate) şi un flueraş. Cea mai mare ceată are "Capra" moldovenească, care a grupat în jurul nucleului principal de personaje, un număr impresionant de "mascaţi" (35-40 de personaje). Cetele de urători cu Capra merg în  toate gospodăriile dintr-o aşezare sătească, iar "Capra" este jucată pentru a aduce noroc şi belşug. La finalul colindului, "Capra" este săgetată, adică omorâtă, ca şi anul care se sfârşeşte şi ea este îngropată simbolic. În ziua de 2 ianuarie, ea se dezgroapă, iar evenimentul este sărbătorit de feciorii colindători, printr-o petrecere cunoscută sub numele de "bulciugul turcii", unde sunt invitate fetele şi părinţii lor .         

În Noaptea dintre Ani, mâncaţi peşte!


    Peștele este vedeta mesei
Peștele este vedeta mesei

De secole, se spune că în această noapte trebuie să mâncăm peşte, dar acesta să aibă cap. Prin împlinirea acestei tradiții, ne vom strecura cu mai multă ușurință printre obstacole.     

Pentru a avea un an mai luminous, aprindeţi o candelă sau o lumânare 

Este de bun augur, ca în noaptea dintre ani să aveți aprinsă în casă o candelă sau o lumânare, până în dimineaţa zilei de Anul Nou. Împlinirea acestei tradiții ne ajută  să avem un an mai luminios decât cel care se încheie în acea noapte.  

Deschideţi ferestrele şi alungaţi spiritele malefic!

Când Anul Nou bate la uşă, pentru câteva minute, este bine să deschideţi ferestrele locuinţei voastre pentru a alunga  spiritele malefice care s-au cuibărit în căminul vostru.

image
image
image
image
image
image
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net