Angajații sezonieri din Turism nu pot intra în șomaj. Iată motivele!

Ultima actualizare:

    Angajații sezonieri de pe Litoral sunt printre cei mai afectați de situația de crizăFoto: Shutterstock
Angajații sezonieri de pe Litoral sunt printre cei mai afectați de situația de crizăFoto: Shutterstock

Angajații sezonieri din Turism cu contract de 6 luni riscă să nu poata intra în somaj anul acesta și, practic, să nu mai aibă nici un venit. Avertismentul vine din partea patronatului din domeniu, care cere modificarea perioadei de cotizație în cazul lor.

Angajații sezonieri șase luni au salariu, iar restul de șase luni de obicei trăiesc din șomaj. Vorbim, în special, despre cei care au contracte pe Litoral.

Pentru ei, statul a reglementat o decizie prin care pot beneficia de ajutor atâta timp cât au lucrate 12 luni, în ultimele 24 de luni. Dar cum anul acesta, perioda de cotizație va fi mai mică, pentru că nu au unde să lucreze, nu vor putea primi indemnizația de șomaj.

50.000 de angajați sezonieri lucrează în Turism și nu vor putea intra în șomaj

Tocmai de aceea, reperezentanții acestora, cer Guvernului să modifice legea și să reducă perioada la 8 luni de cotizație. ”După cum bine știți, salariații sezonieri din Turism care au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni și beneficiază de șomaj timp de 6 luni nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizație de șomaj deoarece nu vor mai îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni, în ultimele 24 de luni. Din cauza instituirii stării de urgență, care s-ar putea prelungi, salariații sezonieri este posibil să nu mai fie angajați deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă. De aceea, solicităm emiterea unui act normativ pentru stabilirea unui stagiu de cotizare de 8 luni , în loc de 12 luni, prin derogare”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit informațiilor primite de la Mohammad Murad, președintele FPTR, în turimsul din România lucrează sezonier 50.000 de persoane.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net