Anchetă penală în cazul elevilor abandonați în aeroportul din Tokyo! Organizatorul excursiei, de negăsit

Ultima actualizare:

    76 de elevi plecați într-o tabără în Japonia au fost nevoiți să se descurce singuriFoto: observator.tv
76 de elevi plecați într-o tabără în Japonia au fost nevoiți să se descurce singuriFoto: observator.tv

76 de elevi plecați într-o tabără în Japonia au fost părăsiți acolo de organizatorul excursiei. Copiii au reușit să se întoarcă abia joi (27 iunie) și vineri (28 iunie). Minorii au fost nevoiți să se descurce singuri, să își caute cazare pentru o noapte și să mănânce din puținii bani pe care îi mai aveau.

Părinții au trecut prin clipe de coșmar! Aceștia au aflat că asociația care a organizat tabăra nici măcar nu avea licența de la Ministerul Turismului, așa cum prevede legea. Excursia a fost organizată de Asociația Young Partners, condusă de Iulian Niculae Ghinoiu, profesor de istorie la Școala „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu, și de soția acestuia, Mihaela Ghinoiu. Părinții au părit pentru această excurise 2.500 de euro fiecare. Aceștia au mai plătit alte peste 2.000 de euro pentru a-și vedea copiii în siguranță acasă.

În același timp, alți 73 de elevi se aflau într-o tabără organizată în Statele Unite de același ONG. Atât elevii care au plecat în Japonia, cât şi cei din Statele Unite au stat, practic, nesupravegheaţi. Unul dintre ei s-a rătăcit în Tokyo. Cu două zile înainte de plecarea din Japonia, organizatorul a dipărut. Era ziua în care grupul de 73 de elevi trebuia să se întoarcă din Osaka în Tokyo. Poliţiştii din Gorj, acolo unde are sediul ONG-ul care a organizat taberele, au deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Nici ei nu l-au găsit pe cel responsabil, aşa că i-au lăsat în miez de noapte o notificare pe uşă.  Mihaela Ghinoiu a fost sãltatã de oamenii legii imediat ce a ajuns pe aeroportul din Otopeni.

„Le era frică pentru că eram străini!”

Copiii au fost lăsați baltă în aeroport sau rătăciți prin Tokyo, abandonați de organizatorul excursiei, după ce acesta s-a certat cu soția lui, susțin părinții elevilor. El ar fi fugit din camera de hotel, iar elevii s-au văzut nevoiți să se descurce pe cont propriu. Au mers singuri de la Osaka la Tokyo, praș aflat la 500 km depărtare, unde au fost nevoiți să își caute o noapte de cazare. 

„Japonezii nu prea ştiau engleza, dar ne înţelegeam cât de cât prin semne, mai ales când am fost cu taxiul, ne vorbeau numai în japoneză. Ne ziceau pe unde o să o luăm, le era şi frică pentru că eram străini şi să nu ne simţim în vreun fel speriaţi. Eu am fost teoretic adultul, având 18 ani, dar au fost şi numai minori într-un taxi”, a povestit Alexia (18 ani), pentru stirileprotv.ro. Pentru transport şi o noapte la hotel, au plătit în plus 150 de euro. Pentru că nu aveau bani, au stat și câte opt în cameră, iar unii au dormit în dulapuri. Biletele de întoarcere erau deja luate, însă însoțitorul grupului a dispărut cu tot cu procurile necesare minorilor pentru căklătoriile internaționale. 

„Am luat legătura cu cei de la Ambasada Japonei care ne-au ajutat foarte mult, ne-au dat mâncare şi apa. Am rezolvat cu biletele că erau mici probleme, fiind o rezervare de grup, făcută pe numele domnului Ghinoiu”, a explicat o elevă.  La întoarcere, doar 40 dintre ei au apucat să ajungă până în Milano, doar ca să afle că n-au bilet mai departe, până în România. Restul de 36 au fost pur şi simplu abandonaţi în Tokyo. În cele din urmă, toți au ajuns acasă în siguranță. Pe cheltuiala părinților, desigur!

ONG-ul organizează tabere ilegale de 15 ani

Și mai șocant este faptul că ONG-ul care a organizat taberele este administrat de doi soţi care fac astfel de excursii în străinătate de 15 ani, fără să deţină însă licenţă de turism.  În 2017, organizaţia a fost sancţionată cu 30.000 de lei, după o altă tabără cu probleme, dar a contestat amenda.

„Au câştigat într-o primă etapă în instanţă, n-am fost, poate, noi destul de convingători, deşi am depus toate actele, am arătat că societatea funcţionează fără licenţă. Sunt câteva decizii care te lasă efectiv hai să spun perplex”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, citat de observator.tv.

Ministerul Turismului i-a sfătuit pe părinți  să verifice cu multă atenţie companiile care organizează astfel de tabere, înainte de a-şi lăsa copiii pe mâna unor oameni străini.

„Am optat pentru o tabără între 18 - 25 iunie, 26 iunie, mai exact, în Statele Unite. Am avut un program de tabără, am avut un contract, au plecat copiii în New York. Noi ştiam că ei vor pleca în New York cu escală la Milano. S-a transformat escala la Milano într-o noapte de şedere la Milano. Au aterizat în Maltese, la Milano şi au plecat singuri, neînsoţiţi de niciun adult, în centu, la Milano şi de acolo, cu un metrou, până la nu ştiu ce hotel. Repet, singuri! Au fost 70 de copii în tabără, însoţiţi de o singură doamnă, soţia unui domn Ghinoiu, fondatorul fundaţiei care a organizat tabăra. În prima zi, copiii au fost lăsaţi singuri din Maltese până în Milano, la hotel, au fost lăsaţi mai mulţi singuri, au ajuns la 12 noaptea, unu noaptea. În ultima zi, o fetiţă a fost, efectiv, abandonată la hotel. Pentru că ei au avut un shuttle bus de la hotel, ea a întârziat 30 de minute, a fost lăsată la hotel. A trebuit să o recupereze unul dintre copii, al meu, întâmplător, care are tot 15 ani. A recuperat-o pe fetiţă din hotel. Domnul Ghinoiu era într-o tabără în Japonia. A dispărut, nu mai ştie nimeni nimic de el. Un grup de copii este în Japonia, deja s-au adresat poliţiei din Japonia, nu ştiu în ce oraş, cred că în Tokyo. Alt grup de copii, în clipa asta, sunt pe un aeroport din Doha. Au avut un zbor, escala a doua şi de a doua n-au mai avut bilete”, a povestit tatăl unuia dintre copii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net