Ancheta în cazul fetelor din Iași spălate pe cap cu o substanță toxică pentru păduchi. Bunica era în stare de ebrietate

Ultima actualizare:

    Păduchii pot fi dezlipiți de pe firul de păr cu un pieptene cu dinții deși FOTO: captură which.co.uk
Păduchii pot fi dezlipiți de pe firul de păr cu un pieptene cu dinții deși FOTO: captură which.co.uk

Cele trei fetițe din Țibănești, județul Iași, care au fost spălate pe cap de bunica lor, cu o substanță toxică, pentru a le scăpa de păduchi, sunt în stare stabilă, însă sub supraveghere medicală. Femeia s-a ales însă cu dosar penal pentru vătămare din culpă, însă nu își recunoaște greșeala. Se pare că ar fi fost în stare de ebrietate în momentul în care a decis să își ”trateze” nepoatele cu substanța pentru animale.

Incidentul s-a produs sâmbătă, 5 iunie. Cele trei fetițe, de 6, 9 și 11 se an,  au ajuns la spital după ce Silvica Grigorescu, bunica lor, le-a spălat pe cap de bunica lor cu o substanță  toxică de uz veterinar, conform BZI.ro.

Copilele sunt în stare bună, însă sub stricta supraveghere a medicilor de la Spitalul ”Sfânta Maria” din Iași. Se pare că femeia ar fi fost în stare de ebrietate în momentul în care le-a aplicat fetelor substanța toxică pe cap pentru a le scăpa de păduchi. Ea spune că le-a dat cu prafuri cumpărate de la farmacie și că nu le-a făcut niciun rău. Mai mult, îl acuză chiar pe fiul ei, tatăl uneia dintre fetițe, care ar fi făcut pușcărie în trecut, că îi este necaz că stăteau nepoatele la ea.

Povestea fetițelor nu este una tocmai fericită. Părinții lor sunt despărțiți de ani buni, iar ele locuiesc la bunica maternă din satul Văleni deoarece mama lor este plecată în Germania. Acum se aflau în vizită la cealaltă bunică. Cunoscuții mai spun că de fapt fiul femeii ar fi tatăl doar uneia dintre copile.

Bunica: ”Am un băiat handicapat și prost”

Femeia nu recunoaște în ruptul capului că a greșit soluția și spune că a cumpărat-o special de la farmacie. Mai mult, este convinsă că fetele nu au nimic și că totul a fost pus la cale de fiul ei căruia îi e ciudă că o vizitaseră nepoatele.

„Nu e adevărat, nu e nimic adevărat! Ce s-a întâmplat? Am un băiat handicapat și prost! Vă spun foarte clar. Au venit nepoatele mele la mine și le-am dat cu soluție, nu sunt intoxicate! Le-am dat pe cap de păduchi și nu are niciuna nimic. Le-am dat cu otravă de păduchi de la farmacie. Nu am luat nimic pentru oi, eu nu am oi. Băiatul a sunat la ambulanță, dar el a făcut pușcărie și are o ciudă, că de ce stau fetele la mine. Mama lor e plecată în Germania. Au stat de vineri până sâmbătă la mine, nu s-a întâmplat nimic și duminică seară le duc acasă la ele la Văleni”, a spus Silvica Grigorescu, bunica fetelor intoxicate, conform BZI.

Cu ce au fost spălate pe cap cele trei surori

Sâmbătă, 5 iunie, cele trei fetițe au fost splate pe cap de bunica lor cu cipermetrină, o substanță de uz veterinar, pentru decontaminarea căpușelor și a altor insecte.

În scurt timp li s-a făcut rău, iar tatăl lor a sunat la ambulanță. Până au ajuns salvatorii de la SMURD, paramedicii i-au  transmis părintelui să le spele încontinuu cu apă pe fetițe pentru a diminua efectele substanței.  Acest lucru le-a salvat viața.

”Substanţa respectivă este o substanţă toxică cu potenţial de a dezvolta convulsii atunci când ea ajunge în circulaţia sangvină. Au fost indicată spălarea părului cu apă din abundentă, lucru care s-a întâmplat până la ajungerea echipajelor noastre. Primul care a ajuns la faţa locului a fost elicopterul SMURD”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași, pentru BZI.

Trei fete ucise la Brașov cu Tomoxan

În urmă cu o săptămână, pe 29 mai, trei fetițe de 7, 8 și 9 ani din comuna Ungra, județul Brașov, au fost spălate pe cap, de mama și bunica lor cu o soluție antiparazitară de uz animal, Tomoxan, pentru că aveau păduchi. La scurt timp după ce substanța le-a atins pielea, au intrat în stop cardiorespirator și a fost solicitată ambulanța.

Pentru copilele de 7 și 9 ani nu s-a mai putut face nimic, declarându-se decesul, în timp ce fetița de 8 ani a reușit să fie resuscitată și transportată cu elicopterul SMURD la Târgu Mureș. Medicii reușiseră să o stabilizeze, dar starea ei s-a înrăutățit și a murit a doua zi.

Între timp, Poliția din Brașov a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și pentru omor din culpă.

Medicii recomandă părinților să fie mai atenți, iar în cazul în care substanța folosită este toxică și copiii se simt rău, să apeleze de urgență la numărul unic 112. În funcție de substanța folosită, de modul de aplicare, intern sau extern, există anumite protocoale care trebuie urmate, iar medicii sau operatorii de la Serviciul de Urgență îi pot sfătui cel mai bine care să fie conduita în astfel de cazuri.

Citește și:Păduchilor le place părul curat

Fugiţi! Heidi Klum are păduchi. Fotomodelul şi-a plimbat «musafirii» pe trei continente

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
renovare apartament jpg
image png
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net