Anca Jurma a preluat interimatul la șefia DNA: ”Trebuie să rămână o instituție independentă”

anca_jurma.png

anca jurma este intermiar la sefia dna
Anca Jurma i-a luat locul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA
foto: captură

Anca Jurma a preluat interimatul la șefia DNA joi, 12 iulie, în cadrul unui eveniment în care numele fostului procuror-șef, Laura Codruța Kovesi, a fost invocat de mai multe ori. Șeful interimar al DNA a declarat că instituția trebuie să rămână ”puternică, independentă și relevantă”.

Anca Jurma a preluat joi interimatul la șefia DNA pentru o perioadă de șase luni, a anunțat procurorul general Augustin Lazăr, în cadrul unui eveniment că prioritatea DNA este continuarea cu fermitate a luptei anticorupție. 
”Aș dori să reamintesc câteva din prioritățile Ministerului Public și DNA. Prima dintre ele, în România lupta anticorupție va continua cu fermitate. DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane care au făcut din această instituție una recunoscută pe plan internațional. Anca Jurma este tocmai persoana potrivită este un procuror cu experiență mare în Ministerul Public, cu o foarte bună pregătire profesională”, a spus Lazăr, citat de Hotnews.

Lazăr a avut numai cuvinte de laudă pentru fostul șef al DNA, Laura Codruța Koveși, revocată din funcție luni de președintele Klaus Iohannis, la cererea ministrului de Justiței Tudorel Toader.

Procurorul general a insistat asupra faptului că ”motivele revocării generează o îngrijorare în rândul procurorilor”. ”Cu toate acestea, procurorii sunt profesioniși și își respectă rolul prevăzut în Constituție”, a adăugat Lazăr.
La rândul ei, Anca Jurma a spus că va asigura un interimat ”echilibrat” și că prioritatea sa este ca DNA să rămână o instituție puternică și independentă.
"DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt. DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei", a spus Anca Jurma.
Consilieră a Laurei Codruța Koveși, Anca Jurma este procuror cu o vechime de 28 de ani și a fost și procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională, de informare şi relaţii publice din cadrul DNA. 
 

loading...
Loading...

Citește și

  • Klaus Iohannis a făcut miercuri primele declarații după ce a semnat, luni, 9 iulie, decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Președintele a spus că nu s-a gândit niciodată să nu respecte statul de drept.

  • ”Corupția poate fi înfrântă. Episodul de astăzi nu este o înfrângere”. Sunt cuvintele spuse de Laura Codruța Kovesi în ultima declarație în calitate de procuror-șef al DNA. Ea a anunțat că va pleca din DNA și va rămâne simplu procuror. Chiar și după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a ei, șefa DNA consideră că schimbarea a fost ilegală: ”Vă reamintesc că propunerea de schimbare a mea nu a respectat condițiile”