ANAF, cu lupa pe toate conturile românilor! Cine are bani prin Revolut scapă de monitorizare

lupa-pe-bani.jpg

Inspectorii fiscali vor fi cu lupa pe banii românilor
Inspectorii fiscali vor fi cu lupa pe banii românilor
Foto: Shutterstock

ANAF este cu lupa pe toate conturile bancare și virtuale ale românilor! Fiscul monitorizează pentru prima dată tranzacţiile cu monedă virtuală. Cele care scapă sunt prin Revolut.

Directivele europene au înăsprit atenția către banii persoanelor fizice și juridice. Începând din 11 iaunarie, și România a transpus în legislație reglementarea care presupune monitorizarea tuturor conturilor bancare şi virtuale.

Mai exact, băncile și instituţiile emitente de monedă electronică şi instituţiile de plată sunt obligate să transmită date către ANAF, care le va centraliza într-un registru fiscal electronic.

ANAF va centraliza tranzacțiile în Registrul Fiscal Electronic

Acesta va conține:

  • Datele de identificare ale contului şi ale clientului titular;
  • Datele de identificare ale persoanelor care deţin drept de semnătură pentru conturile deschise sau pretind că acţionează în numele clientului;
  • Datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;
  • Datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.

ANAF monitorizează și tranzacțiile cu moneda virtuală

Pentru prima dată, vor fi monitorizate inclusiv tranzacţiile cu monedă virtuală. În plus, supravegherea a fost extinsă și către persoanele împuternicite de titular să folosească contul.

Măsurile au ca scop combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.  Pentru că persoanele fizice sau juridice care deţin sau controlează conturi de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, precum şi casete de valori deţinute de o instituţie de credit pe teritoriul României,vor putea fi imediat identicate.

„Băncile din România erau oricum obligate să ceară sursă fondurilor pentru fiecare tranzacţie mai mare sau suspectă, să actualizeze datele personale ale clienţilor şi să ceară beneficiarul real al fondurilor. Acum toate aceste date sunt centralizate la ANAF, într-un registru central electronic”, a explicat analistul financiar Irina Chițu, pentru alephnews.ro.

ANAF nu poate urmări conturile Revolut

Din aceeași sursă aflăm că singurele tranzacții care scapă de sub lupa ANAF sunt cele prin Revolut.

Și asta pentru că Revolut nu este rezidentă în România, ci în Lituania, astfel că un cont individual poate fi supravegheat detaliat sau blocat doar dacă instanţa din Lituania își dă acordul.

Fiscul poate avea acces doar la contul global pe care Revolut îl are la Libra Internet Bank. Revolut este folosit de peste 1 milion de români.

 

 

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1