«Off! Am picat şi la Bac-ul ăsta!»

Ultima actualizare:

    La Colegiul Tehnic ”Media” din Capitală au promovat 15,9% din candidaţiFoto: Dorin Constanda
La Colegiul Tehnic ”Media” din Capitală au promovat 15,9% din candidaţiFoto: Dorin Constanda

A fost jale mare vineri (1 septembrie), la afişarea rezultatelor de la sesiunea a doua de Bac. Candidaţii au stat minute în şir în faţa avizierului pentru că nu le venea să creadă că au picat din nou. Aceştia vor îngroşa rândul şomerilor.

Aproape 40.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de Bac din august, dar s-au prezentat doar 29.849. Însă cei care au susţinut probele nu prea au fost pregătiţi. Doar unul din patru candidaţi a reuşit.

”Este a treia oară când dau proba asta nenorocită, la Geografie. Îmi trebuia nota 6,00 ca să promovez Bac-ul şi am luat doar 5,80. Am să fac contestaţie să văd dacă obţin o medie mai mare. Voiam să mă înscriu la facultate, dar nu pot din cauza Geografiei”, ne-a spus Daniela, o absolventă a Colegiului Tehnic ”Media”, din Capitală. La acest liceu, au promovat 23 din 144 de candidaţi, deci promovabilitatea este 15,9%.

”Şi eu am picat. În vară nu am putut să vin că eram corigent, iar acum nu am făcut mare brânză. Am luat 2,40 la Mate şi 1,90 la Biologie. Am să mai încerc la anul, dar acum vreau mă înscriu la o postliceală”, ne-a spus Ştefan. Cei mai mulţi din cei picaţi provin de la licee care în fiecare an au rata de promovare sub 20%. 

În total, sunt 22.000 de candi-daţi din toată ţara care au picat în această sesiune de Bac şi doar 7.758 (26%) au fost declaraţi “reu-şit”. În ultimii zece ani, un milion de absolvenţi de liceu nu au obţinut diploma de Bac, a declarat ministrul educaţiei, Liviu Pop.

Ce pot face picaţii

ŞOMAJ

Persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la structurile ANOFM din localitatea de domiciliu/reşedinţă pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.

POSTLICEALE

Picaţii de la Bac pot să se orienteze spre piaţa muncii, spre obţinerea unei calificări care să le permită să se angajeze uşor fie în ţară, fie în străinătate. O soluţie este urmarea unei şcoli postliceale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net