«Am găsit bucata de meteorit în grădină»

Ultima actualizare:

    Ionuţ Crăciun arată  diferenţa dintre o  piatră obişnuită şi  roca venită din cer Foto: Iulian Bunilă
Ionuţ Crăciun arată diferenţa dintre o piatră obişnuită şi roca venită din cer Foto: Iulian Bunilă

Ionuţ Crăciun susţine că a descoperit secretul exploziei care a tulburat comuna Lopătari (Buzău), în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2015. Un zgomot asurzitor, însoţit de o lumină puternică, i-a trezit pe oameni din somn. Tânărul spune că totul a fost cauzat de căderea unui meteorit, ale cărui bucăţi le-ar fi descoperit ulterior la el în grădină.

O noapte liniştită de iarnă, ca multe altele, nu va fi prea uşor uitată de sătenii din Lopătari (Buzău). În jurul orei 3.00, o explozie a zguduit munţii şi a luminat valea, pe 6 spre 7 ianuarie 2015, iar sătenii buimaci, treziţi din somn, şi-au făcut cruce.

Printre ei, şi Ionuţ Crăciun (31 de ani), în curtea căruia ar fi căzut, precum ghiulelele, două bucăţi de meteorit.Angajat la o firmă care transportă pâine, el povesteşte că a descoperit rocile de natură extraterestră a doua zi, în grădina casei, scrie adevarul.ro. Ionuţ îşi aminteşte că, în jurul uneia dintre bucăţi, “zăpada se topise, din cauza căldurii generate de piatra încinsă după frecarea cu aerul”.

Cealaltă piatră ar fi aterizat în grădiniţa amenajată ca atelier, iar pe ea au rămas lipite o bilă de rulment, căzută de pe bancul de lucru, şi pietricele de pe jos. Omul e convins că rocile negre, extrem de grele, au legătură cu fenomenul de acum doi ani.„Toată lumea a simţit explozia. S-au spart şi geamuri atunci. Am pus cele două roci într-o cutie“, spune Ionuţ Crăciun.


    Cele două bucăţi negre  ar putea fi duse la un  laborator de specialitateFoto: Iulian Bunilă
Cele două bucăţi negre ar putea fi duse la un laborator de specialitateFoto: Iulian Bunilă

El s-a jucat cu un magnet pe lângă roci şi a observat că se atrag. Apoi, cu ajutorul unui dispozitiv de măsurare a durităţii, instrument comandat pe internet, tânărul s-ar fi convins că piatra negricioasă este o bucată dintr-un corp ceresc.„Când testăm duritatea rocilor descoperite de mine, vedem că dispozitivul indică duritatea echivalentă diamantului. Sunt multe indicii care duc la concluzia că e un meteorit care conţine fier“, adaugă tânărul.

Sătenii din Munţii Buzăului nu uită cum, în plină noapte, un obiect a luminat pentru câteva secunde cerul, ­prăbuşindu-se apoi cu o viteză uimitoare.„Noi am fost siguri că era meteorit, pentru că s-a văzut o dâră de lumină, după care a urmat bubuitura puternică. Pe pământ nu sunt pietre aşa de tari şi de negre. Sigur e ceva extraterestru“, conchide unul dintre vecini, Viorel Bănică.Click! spuneDaniel Costache, director adjunct la Muzeul Judeţean Buzău, spune că posesorul rocilor trebuie să meargă la un laborator. “Există specialişti pentru astfel de determinări. Trebuie să ştie că expertizele sunt contra cost, însă ele sunt necesare dacă posesorul acestor roci vrea să-i fie atestată descoperirea“, explică directorul.


    Dispozitivul ar indica  o duritate similară  cu cea a diamantuluiFoto: Iulian Bunilă
Dispozitivul ar indica o duritate similară cu cea a diamantuluiFoto: Iulian Bunilă
image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net