Alpinistul Alex Găvan strânge fonduri pentru sinistrații din Nepal

Ultima actualizare:

    Alex Găvan a scăpat ca prin minune din tabăra de pe muntele Lhotse (foto: arhivă personală)
Alex Găvan a scăpat ca prin minune din tabăra de pe muntele Lhotse (foto: arhivă personală)

Alpinistul român Alex Găvan, surprins pe munte de cutremurul din Nepal din 25 aprilie, a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru cei care au rămas fără un adăpost în urma seismului devastator. Românii din țară și din străinătate pot dona bani prin SMS sau pe site-ul campaniei umanitare pentru reconstrucția acestei țări devastate de forțele implacabile ale naturii.

Găvan, care în ziua cutremurului încerca să escaladeze unul dintre cele mai grele piscuri ale Munților Himalaya (vârful Lhotse – 8.516 metri), a văzut moartea cu ochii. Alpinistul român a povestit marți, în cadrul conferinței de presă prilejuită de lansarea campaniei (citește mai multe aici), ce a simțit când muntele de sub el și-a scuturat coama, provocând o avalanșă de proporții ce a măturat sute de corturi din tabăra sa. „Am crezut că voi muri. În momentul când totul a început să se cutremure mă aflam în tabăra de bază. Acesta era, teoretic, cel mai sigur loc de pe acel munte. Însă, mă așteptam ca din moment în moment ghețarul de sub mine să se crape și să pic cu totul într-o crevașă. Când cutremurul s-a oprit, am deschis cortul să văd dacă vine vreo avalanșă. M-am trezit în față cu un zid fantastic, alb, care venea spre mine vertiginos. Nu avem timp de pierdut. Nici acum nu știu cum am scăpat”, a spus, cu lacrimi în ochi, Alex Găvan.

Când urgia a trecut, Alex și ceilalți alpiniști s-au mobilizat pentru a-i scoate de sub zăpezi pe camarazii lor. Nu mai puțin de 19 dintre ei nu au supraviețuit avalanșei, iar alte câteva zeci se află și acum în spital în stare gravă. Când privește în urmă, pe Găvan îl încearcă un sentiment de tristețe. „Eram 800 de oameni în tabăra de bază. E drept că cei mai mulți dintre cei prezenți erau turiști, nu alpiniști experimentați. Însă am fost neplăcut surprins că cei mai mulți făceau poze în loc să dea o mână de ajutor”, spune Găvan, care a fost evacuat de pe munte la trei zile de la trecerea seismului.

Așa arăta cortul lui Găvan după avalanșă (foto: arhivă personală)
Așa arăta cortul lui Găvan după avalanșă (foto: arhivă personală)

Deși situația pe munte era cumplită, alpinistul român a înțeles ce impact nimicitor a avut cutremurul asupra poporului nepalez abia când a coborât de pe creastă. Așezări întregi fuseseră pur și simplu distruse, familii sfâșiate de pierderea celor dragi, oameni care fugeau de colo-colo în căutarea unui adăpost. Tragedia din Nepal l-a determinat să se implice direct în susținerea acestui popor. Alpinistul a demarat marți, chiar de ziua lui, o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea victimelor seismului devastator din 25 aprilie. Românii din țară și din străinătate pot dona 2 euro prin SMS la numărul 8826, dacă vor să fie alături de cei loviți de soartă. „Pentru sume mai mari, am lansat site-ul alexgavan.ro/nepal, unde cei interesați au la dispoziție mai multe metode de a contribui”, a spus alpinistul. Românii care vor să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit în scop caritabil, o pot face completând formularul de pe site. Acest lucru se poate face doar până la 25 mai, data-limită pentru redirecționarea impozitului pe venit, conform legilor române. Campania „Bucurie pentru Napal/Joy for Nepal” durează 7 săptămâni și 9 zile, cifrele fiind inspirate de magnitudinea cutremurului care a devastat Nepalul (7,9 pe Richter).

Banii strânși în urma campaniei vor ajunge la o fundație de pe plan local, Kharuna-Schechen, condusă de scriitorul, călugărul budist și traducător francez Matthieu Ricard, translatorul lui Dalai Lama. Asociația activează din 2000 în Nepal pentru dezvoltarea comunităților locale și pentru ajutorarea acestora în caz de dezastru. Cu banii donați, asociația va cumpăra materiale de construcții pentru refacerea școlilor, dispensarelor, surselor de apă și drumurilor de acces. Însă, în primă fază, fondurile vor fi utilizate pentru intervenții de urgență.  

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net