Alo, Ministerul Educației! Lăsați școlile deschise și profesorii la catedră!

Ultima actualizare:

    Ministerul Educației a cerut comasarea claselor de elevi pentru a face economie. Asta înseamnă că elevi din ani de studiu diferiți vor învăța împreună, în aceeași clasă
Ministerul Educației a cerut comasarea claselor de elevi pentru a face economie. Asta înseamnă că elevi din ani de studiu diferiți vor învăța împreună, în aceeași clasă

E scandal mare în Educație! Sătui de promisiuni neonorate, dar, mai ales, de subminarea învățământului românesc, profesorii au decis să întoarcă spatele Ministerului Educației. Mai exact, Federația „Spiru Haret” s-a retras, luni, din toate structurile de dialog social de la nivelul ministerului.

Incredibil ce se întâmplă în sistemul de învățământ din România! În ultimele săptămâni, Ministerul Educației a dat ordin inspectoratelor școlare să facă economii la sânge, astfel că le-a cerut să reducă numărul de unități școlare, de clase și de grupe, dar și să blocheze posturile. Și toate astea se întâmplă în condițiile în care învățământul din România suferă de subfinanțare cronică, de zeci de ani!

Astfel, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) ”Spiru Haret” au anunţat, luni, că se retrag din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale, întrucât dialogul social real ”presupune transparenţă, comunicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat”, iar în ultimele luni acesta a fost ”mimat”.

„Totul a culminat cu măsurile abuzive dispuse inspectoratelor şcolare (comasarea de unităţi, de clase şi de grupe; desfiinţarea, în mediul rural, a unor structuri ale unităţilor de învăţământ; interdicţia menţinerii cadrelor didactice ca titulare peste vârsta de pensionare; interdicţia reducerii cu 2 ore a normei didactice pentru cadrele didactice cu 25 de ani vechime şi gradul didactic I etc.) – în numele încadrării în buget”, au transmis reprezentanţii Federaţiei.

Potrivit acestora, la aceste decizii se adaugă: blocarea posturilor vacante în sistemul de învăţământ şi insuficienţa resursei umane (îndeosebi la nivelul inspectoratelor şcolare); neachitarea integrală a sentinţelor judecătoreşti privind plata diferenţelor salariale cuvenite membrilor de sindicat şi lipsa de predictibilitate privind plata restanţelor; pasivitatea Ministerului Educaţiei în soluţionarea problemei creşterilor salariale pentru personalul contractual/nedidactic din inspectoratele şcolare.

”În aceste condiţii nu vedem rostul acestor întâlniri şi ne vom întoarce la masa dialogului doar în momentul în care noul ministru va dispune măsurile necesare pentru remedierea tuturor disfuncţionalităţilor constatate“, au mai transmis reprezentanţii FSE ”Spiru Haret”.

Totodată, Federaţia atrage atenţia asupra ”discriminării salariaţilor din învăţământ în raport cu cei din justiţie din perspectiva proiectului Regulamentului privind sporurile pentru condiţiile de muncă şi solicită rediscutarea acestuia”.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net