Alexandru Repan împlinește vârsta de 78 de ani. S-a însurat la 50 de ani

actor_roman-alexandru_repan-teatrul_nottara-piesa_vizitatorul.jpg

Marele actor român Alexandru Repan împlinește vârsta de 78 de ani, pe 26 februarie, dar Teatrul Nottara îi dăruiește un spectacol aniversar duminică, 24 februarie
Marele actor român Alexandru Repan împlinește vârsta de 78 de ani, pe 26 februarie, dar Teatrul Nottara îi dăruiește un spectacol aniversar duminică, 24 februarie
Foto: Teatrul Nottara

Marele actor român Alexandru Repan împlinește vârsta de 78 de ani, pe 26 februarie, dar Teatrul Nottara îi dăruiește un spectacol aniversar duminică, 24 februarie, la care sunteți invitați în număr cât mai mare. La mulți ani, maestre!

Alexandru Repan va fi pe scenă, cu câteva zile înainte să împlinească vârsta de 78 de ani. Teatrul Nottara vrea să sărbătorească această aniversare și 50 de ani de activitate a marelui actor pe această scenă. Așadar, Alexandru Repan va putea fi aplaudat la spectacolul ”Vizitatorul”, duminică 24 februarie, de la ora 19.30.

Maestrul Alexandru Repan este foarte activ, chiar și acum, după aproape 60 de ani de la debutul pe scenă. Joacă în patru piese în această stagiune. A jucat în peste 70 de piese de spectacole și peste 30 de filme. Mama sa l-a îndemnat să studieze la Facultatea de Istorie, iar tânărul Repan a ascultat-o. Însă, soarta îi rezerva o surpriză de proporții: o carieră de actor de succes.

Alexandru Repan, biografia

Chiar înainte să-l aducă pe lume pe micul Alexandru, Marghit Repan i-a spus doctorului că își dorește să aibă un băiat, să fie frumos și să se facă actor, povestește actorul într-un interviu mai vechi, la Formula As. Ursitoarele au ascultat-o. Actorul Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, în București, pe bulevardul Pache Protopopescu. O capră, iedul acesteia și o trotinetă au fost singurele sale ”jucării”, după cum mărturisea.

Părinții săi, Marghit și Alexandru, erau considerați mici burghezi: tatăl –profesor de lucru manual, iar mama – casnică. Iubeau teatrul și l-au dus pe unicul fiu la multe spectacole. Adolescentul Alexandru știa pe dinafară rolurile marilor actori ai timpului. Tot pe la 14 ani a descoperit filmul, în cinematograful din vecinătate, unde își petrecea chiar și o zi întreagă, văzând filme, unul după altul.

Din dorința mamei, la 16 ani, se înscrie la Facultatea de Istorie, pe care a absolvit-o în 1961. În același an, dă cu succes examen de admitere la Institutul de Teatru. Intră din prima încercare cu o schița de Caragiale, ”Amicul X”, și cu un sonet de Eminescu. Are colegi ce vor ajunge nume mari în teatrul românesc: Emil Hossu, Melania Cârje, Ștefan Sileanu, Olga Bucătaru, Peter Paulhoffer și Alexandru Bocăneț.

În 1968, era actor la Teatrul ”B.St. Delavrancea”, când o poezie i-a schimbat viața. A recitat o poezie la televiziune, iar a doua zi directorul Teatrului Nottara, marele dramaturg Horia Lovinescu, îi propune să joace pe această scenă, alături de Ștefan Iordache, Ovidiu Iuliu Moldovan și Gilda Marinescu. În 1984, este remarcat și de marele scenarist Titus Popovici care îi oferă rolul împăratului Austriei în filmul ”Horea”.

Alexandru Repan s-a însurat la 50 de ani

Apropiații spun că Alexandru Repan este un timid și un visător. S-a căsătorit târziu, la 50 de ani cu Simona și a avut copii după 55 de ani, pe Alexandru și Mateiu. ”Eu, unul, cred că dacă o viață întreagă îl cauți pe Dumnezeu și nu reusești să-l găsești, te multumești și cu solii lui, cu îngerii. Copiii sunt îngerii noștri, trimiși de sus să ne mai aline ceva din nefericirea existențială”, mărturisea maestrul Alexandru Repan. La mulți ani, maestre!

Loading...