Alexandru Rafila, trei scenarii pentru sărbători! Ce spune despre închiderea țării de Crăciun

Ultima actualizare:

    Alexandru Rafila a exclus închiderea țării d esărbători din cauza variantei Omicronfoto: Inquam Photos
Alexandru Rafila a exclus închiderea țării d esărbători din cauza variantei Omicronfoto: Inquam Photos

Ministrul Sănătății s-a arătat îngrijorat de felul în care se desfășoară târgurile de Crăciun de la noi din țară, în condițiile în care majoritatea statelor europene au impus deja restricții drastice din cauza variantei Omicron. Alexandru Rafila a exclus, totuși, un nou lockdown de Crăciun, chiar și în cel mai pesimist scenariu, cel în care nou a tulpină ar provoca mai multe cazuri decât Delta, cu simptome mai grave.

Ministrul Sănătății a vorbit despre trei scenarii posibile în cazul variantei Omicron, cea mai nouă tulpină de Sars-Cov-2. Dr. Alexandru Rafila a avertizat că pandemia nu s-a încheiat, chiar dacă atmosfera de sărbătoare din țară și numărul redus de cazuri din ultima vreme ne dau această impresie.

„Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniștite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o să o întâmpinăm de sărbători şi mai ales după sărbători, în ianuarie. Faptul că ne aflam pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătății sunt insuficiente", a precizat Alexandru Rafila, luni seara la România TV.

Din primele date despre varianta Omicron, se pare că această tulpină se transmite mai repede decât celelalte, dar cu o simptomatologie mult mai redusă.

Pornind de la aceste informații, Alexandru Rafila a înaintat trei scenarii. ”Cel favorabil ar fi ca aceasta sa se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuită. Celelalte două scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua variantă ar putea fi cu simptomatologie nemodificată față de varianta Delta. Asta ar duce la o și mai mare aglomerare a sistemului de sănătate.

Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri și o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o să fie una dintre primele două variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât crește transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde sa scadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Chiar dacă s-a arătat îngrijorat de felul cum s-au organizat târgurile de Crăciun din Capitală, acolo unde măsurile de prevenție nu sunt respectate, ministrul Sănătății exclude un nou lockdown în România în acestă perioadă. Prin urmare, sunt șanse minime ca țara să se închidă de Crăciun, însă Rafila îi îndeamnă pe români la precauție şi responsabilitate.

Citește și:

Dr. Octavian Jurma: Omicron va ajunge în România de sărbători!

Virusolog român, avertisment: «Cine se mai opune purtării măştii este ori criminal ori cretin iremediabil»

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net