Alexandru Rafila: ”Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor de la ATI și a mortalității”

alexandru-rafila.jpg

alexandru rafila
Alexandru Rafila a explicat de ce există un decalaj între creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi creşterea numărului pacienţilor de la ATI
foto: Inquam Photos

Alexandru Rafila a declarat, la Digi 24, că numărul de cazuri noi anunţat luni, 3 august, 823, nu reprezintă o scădere, ci este numărul obişnuit pentru raportarea de luni, vizând analizele făcute duminica.

”Cea mai mare parte a laboratoarelor private nu lucrează duminica, iar aceste teste, care sunt pozitive în proporţie de peste 10 la sută, sunt teste care sunt făcute, cred că în proporţie de peste 90% sau poate chiar mai mult, pacienţilor simptomatici sau celor care întrunesc definiţiile de caz ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, nu sunt teste făcute la cerere”, a explicat el.

El a menţionat că în timpul săptămânii se testează, la cerere, mai multe persoane sănătoase. ”Ăsta este un procent apropiat de adevăr. Noi avem undeva între 10 şi 14% teste pozitive în ultima perioadă, un procent apreciabil, care se menţine ridicat de mai multe săptămâni”, a spus Rafila.

Potrivit acestuia, a crescut numărul pacienţilor la Terapie Intensivă întrucât, statistic, s-a observat că 5% din bolnavi fac forme grave care necesită asistenţă de Terapie Intensivă.

”Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creşterea cifrelor. Deci ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, a afirmat Alexandru Rafila.

Loading...

Citește și

  • Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMS

    Cât de periculos este, cu adevărat, coronavirusul, ce efecte produce în organismul uman, cum se fac testările în România și când putem spera la un vaccin? Sunt doar câteva întrebările la care a răspuns Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant a României la OMS, într-o dezbatere Hotnews. În marea de informații contradictorii care au generat neîncredere și nesiguranță, specialistul a venit să facă puțină lumină și a demontat câteva mituri care circulă și acum printre români.

  • barbat cu masca de protectie in piscina

    Profesorul Alexandru Rafila a declarat, la Digi 24, că înotul în piscină este sigur, în principiu, dar totul depinde de numărul de persoane aflate în apă în același timp. Dacă sunt prea multe persoane care înoată aproape unele de celelalte, există riscul de infectare cu noul coronavirus.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1