Alexandru Rafila, despre măștile pe care le vor purta elevii la școală: „Sunt prea mari și nu protejează!”

elev-masca-de-protectie-la-scoala.jpg

Elev care poarta masca de protectie reutilizabila
Elevii vor purta mască de protecție la școală, au decis autoritățile

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că măștile pe care le vor purta elevii la școală nu sunt potrivite pentru copii deoarece sunt prea mari pentru ei și se deteriorează extrem de ușor. Elevii ar avea nevoie de măști personalizate, fabricate pentru dimensiunea mică a feței lor și care să fie mult mai rezistente.

Alexandru Rafila, despre măștile pe care le vor purta elevii la școală

Într-o interviu acordat Digi24, Alexandru Rafila își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește măștile de protecție pe care le vor purta elevii odată cu începerea noului an școlar. Acestea, în opinia sa, nu i-ar ajuta prea mult pe copii pentru că sunt prea mari și se rup foarterepede. Iată principalele declarații ale președintelui Societății Române de Microbiologie:

alexandru-rafila.jpg

Alexandru Rafila îmbrăcat în halat alb
Alexandru Rafila a declarat că pandemia de Covid va mai dura câțiva ani și va trebui să ne obișnuim să trăim cu acest virus respectând măsurile de protecție

Elevii ar putea purta viziere în loc de măști

Alexandru Rafila a declarat că a purta mască la școală este o măsură foarte bună, teoretic. Practic, însă, nu prea se poate aplica în așa fel încât chiar să și protejeze copilul de boli. „Știți care este problema? Măsurile pot să pară ideale. Întotdeauna când iei o măsură trebuie să te gândești și să evaluezi care este gradul de aplicabilitate. Măsurile sunt bune, dacă ele sunt aplicabile”. Rafila prezintă și o alternativă care ar putea fi luată în calcul de autorități: purtarea vizierei. „Alternative întotdeauna există... Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă”, a afirmat el.

Măștile de protecție să fie colorate, personalizate și atractive

Mai mult, președintele Societății Române de Microbiologie a precizat că masca de protecție chirurgicală – cea clasică, de unică folosință - se deteriorează foarte ușor, iar unui copil i-ar fi dificil s-o poarte fără să n-o rupă. Motiv pentru care părinții vor opta pentru masca din material textil. Dar cum să convingi un copil mic, un elev din clasele primare s-o țină pe fațăatâtea ore? „O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii”, a mai precizat el.

eleva-temperatura-corporala.jpg

Eleva căreia i se ia la scoala temperatura corporala
Măștile pe care le vor purta elevii la școală ar trebui să fie mai mici, pe dimensiunea feței lor pentru a-i proteja, cu adevărat, de îmbolnăviri

Masca trebuie adaptată vârstei copilului. Cele clasice sunt prea mari

Rafila consideră că măștile sunt și foarte mari pentru copii deoarece ele au fost confecționate pentru adulți. „Masca chirurgicală pe fața unui copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare. Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni. De asta spun, dar acum e târziu, vine 1 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Bani și zile libere pentru părinți, dacă școlile se vor închide iar din cauza pandemiei

Rafila: „Trebuiau făcute simulări pentru a găsi cea mai bună metodă de protecție. Acum e prea târziu”

Trebuiau făcute simulări pentru a vedea care este cea mai bună protecție pentru acești copii, este de părere specialistul. „Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii. Asta trebuie să fie ținta acestui program care își propune să minimalizeze transmiterea infecției în școli”, a mai declarat rafila la Digi24.

În concluzie, Alexandru Rafila, care a vorbit despre masca pe care o vor purta elevii la școală, consideră că această măsură de protecție nu e, de fapt, o măsură de protecție sută la sută sigură. Măștile sunt prea mari pentru copii și se deteriorează foarte ușor. Cei mici ar trebui să poarte măști din material textil, reutilizabile și confecționate pe mărimea lor. Iar în ceea ce privește autoritățile, ele ar fi trebui încă din vară să vadă dacă această măsură chiar este aplicabilă.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1