Alertă! Un băiat de 15 ani a murit din cauza gripei

pacient_gripa.jpg

gripa deces baiat complicatii boala
Copilul nu fusese vaccinat anti-gripal

Al doilea deces cauzat de gripă a fost anunțat joi de specialiștii Centrului de Supraveghere a Bolilor Infecțioase. Un băiat de 15 ani, din Sălaj a fost ucis de periculosul virus. Medicii spun că singura metodă de prevenție este vaccinarea. De asemenea, trebuie să respectăm câteva reguli de igienă și alimentație.

Copilul pe care medicii nu l-au putut salva din ghearele gripei nu fusese vaccinat împotriva acesteia. Deși băiatul de 15 ani nu avea nicio boală cronică, care să-i fi slăbit organismul, el a făcut complicații și s-a stins.

Este al doilea deces provocat de gripă, pe care infecționiștii îl anunță în această săptămână. Miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile a anunțat primul deces în cazul unei femei de 69 de ani, din București. Aceasta a murit în prima săptămână din acest an din cauza virusului gripal, tip B. Nici ea nu era vaccinată anti-gripal.

Centrul mai anunță că, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinic, IACRS şi pneumonii) a fost de 74953, cu 26.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (101626) și cu 61% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (48546).

De la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate două decese confirmate cu virus gripal, tip B, faţă de nouă în sezonul precedent, toate cu virus gripal tip A, subtip H3.

Cum te poți îmbolnăvi?

Gripa se raspândește de la o persoană la alta:

# Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.

# Prin  contactul  indirect,  atunci  când  picături sau  secrețiile  din  nas  sau  gât  se  depun  pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate  fi  transferat  către  alte  persoane  care apoi își ating fața.

# Sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).

Acestea sunt simptomele bolii

Gripa  sezonieră  este  cauzată  de  virusurile  gripale  umane  care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate  că  unele  infecții  pot  fi  foarte  ușoare,  persoanele  bolnave  de gripă    au  unele  sau  toate  dintre  următoarele  simptome:  febră, durere  de  gât,  secreții  nazale,  tuse  seacă,  oboseală,  durere  de  cap, dureri musculare.

# Puteți  recunoaște  o  viroză  respiratorie  alta  decât  gripa,  după debutul  mai  lent  al  bolii  (începe  ușor  cu  usturimi  în  gât,  nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

# Complicațiile  gripei  pot  include  pneumonie,  infecții  ale  urechii, infecții  ale  sinusurilor,  deshidratare  și  agravarea  afecțiunilor medicale   cronice   existente,   cum   ar   fi   insuficiența   cardiacă congestivă,  astm  sau  diabet.  La  persoanele  în  vârstă,  gripa  poate provoca,  uneori,  și/sau  agrava  anumite  afecțiuni  cardiace,  care  ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Medicii ne recomandă să ne vaccinăm înainde de a începe sezonul de gripă. Vaccinarea  în  fiecare  toamnă  reduce  foarte  mult  riscul  de  îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul  nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Așa vă protejați!

Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

# Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

# Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

# Apoi acoperiți și aruncați  șervețelul folosit.

# Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot  supraviețui  temporar  în  afara  corpului,  astfel  încât  vă  puteți  infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

# Dacă nu aveți un șervețel disponibil: strănutați  acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.

# Stați acasă când sunteți bolnav.

# Dacă vă simțiți  mai rău, solicitați ajutor medical.

 

Loading...