Alertă! Țigările electronice sunt periculoase?

Ultima actualizare:

    Autoritățile sanitare americane atrag atenția că se confruntă cu zeci de cazuri de îmbolnărire a tinerilor care folosesc vapare şi ţigări electroniceFOTO: adevarul.ro
Autoritățile sanitare americane atrag atenția că se confruntă cu zeci de cazuri de îmbolnărire a tinerilor care folosesc vapare şi ţigări electroniceFOTO: adevarul.ro

Autorităţile sanitare federale din Statele Unite investighează aproape 100 de cazuri de afectare pulmonară legate de vapare şi ţigări electronice, în 14 state americane, scrie adevarul.ro. Majoritatea celor îmbolnăviţi sunt adolescenţi şi tineri adulţi.

Autoritățile sanitare americane atrag atenția că se confruntă cu zeci de cazuri de îmbolnărire a tinerilor care folosesc vapare şi ţigări electronice.

Pacienţii descriu simptome precum dificultăţi de respiraţie, pierderea suflului sau durere în piept, dar şi febră, tuse, vomă şi diaree. Pacienţii au spus medicilor au inhalat mai multe substanţe, între care nicotină, produse pe bază de marijuana şi infuzii făcute acasă. O mare parte dintre parcienții care au fost spitalizaţi sunt la terapie intensivă sub ventilaţie mecanică, relatează Washington Post.

Oficialii statali au confirmat cel puţin 31 de cazuri, alte zeci fiind încă investigate. Autorităţile medicale nu se pot exprima în privinţa recuperării  pacienţilor avertizând unităţile spitaliceşti şi publicul cu privire la leziuni pulmonare severe  ce pot ameninţa viaţa, scrie adevarul.ro.

Alertă în 14 state din Statele Unite

Cel puţin cinci state americane, şi anume California, Illinois, Indiana, Minnesota şi Wisconsin, au confirmat cazuri în rândurile adolescenţilor şi adulţilor tineri, iar 94 de cazuri similare sunt suspectate în 14 state americane.

Deocamdată nu există indicii că la mijloc s-ar afla o boală infecţioasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor. Oficialii au precizat că în vreme ce în unele cazuri simptomele sunt asemănătoare, nu pot spune dacă dispozitivele în sine sunt cauza sau anumite ingrediente şi substanţe inhalate. Gregory Conley, preşedintele Asociaţiei Americane de Vaping, o grupare care militează pentru vaping a declarat că lunar circa 10 milioane de adulţi inhalează nicotină fără probleme majore, astfel că cel mai probabil „produsele care provoacă leziuni pulmonare sunt amestecuri făcute de amatori care conţin THC (principalul ingredient psihoactiv al marijuanei) sau droguri ilegale, şi nu nicotină”, scrie adevarul.ro.

Autorităţile din sănătate spun însă că nu există încă o folosinţă îndelungată a dispozitivelor electronice pentru a trage concluzia că „este o practică sigură” pentru cei mai mulţi dintre astfel de fumători.

Îmbolnărire a unor tinerilor care folosesc vapare şi ţigări electronice

Cu aproximativ o lună înainte de spitalizare patru adolescenţi între 16 şi 18 ani ,trataţi la acelaşi spital, au manifestat simptome aparent gestionabile şi care arătau ca nişte infecţii virale sau pneumonii bacteriene: respiraţie greoaie, tuse, febră, disconfort abdominal. Însă starea lor a continuat să se deterioreze chiar după tratament adecvat cu antibiotice şi oxigen.

Unii dintre ei au intrat în stop respirator şi au fost puşi pe ventilare mecanică. Emily Chapman, de la spitalul de copii din Minnesota care îi tratează pe adolescenţ, a spus că alături alte terapii doar corticosteroizii le-au ameliorat simptomele. „Aceste cazuri sunt  complexe şi extrem de dificil de diagnosticat, întrucât simptomele mimează o infecţie, dar pot escalada şi duce la complicaţii severe şi spitalizare îndelungată”, a spus aceasta.

America are câteva milioane de fumători de ţigări electronice în rândurile liceenilor şi adulţilor tineri.

Citește și

Cel mai bătrân bărbat din lume se lasă de fumat la 114 ani

Cu ajutorul lor renunți mai ușor la țigări!

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net