Alertă! Pesta porcină africană este la câțiva kilometri de România!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Teribila maladie care omoară în masă porcii din Europa și Asia este tot mai aproape de granițele noastre. Guvernul a decis măsuri urgente de prevenirea răspândirii pestei porcine africane care se află la câțiva kilometri de România.

Pesta porcină africană se răspândește prin Europa și Asia și face pagube uriașe. De aceea, Guvernul a decis că trebuie să se ia măsuri urgente pentru prevenirea pătrunderii și răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul național. În Ucraina și Republica Moldova au fost identificate mai multe focare ale acestei boli.

Aceste măsuri au fost luate în regim de urgență pentru a preveni evoluţia unor boli majore la animale care ar putea să perturbe sănătatea umană şi animală, precum și comerţul în statele UE şi de export ale României.

Pesta porcina africana este o boala virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Măsuri de urgență

În situația confirmării oficiale de către Autoritatea Veterinară  (ANSVSA) a unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul unui stat vecin, se organizează vânarea animalelor sălbatice pe adâncimea de 500 metri de la fâşia de protecţie a frontierei de stat către interior.

Din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană, pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe durata existenţei focarului, se extinde perioada de vânare pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, pentru specia mistreț.

Din luna ianuarie 2014, în Uniunea Europeană au apărut focare de pesta porcină africană, o boală care ucide în masă porcii domestici și sălbatici. Cele mai recente și mai numeroase sunt în Ucraina.

Controlul bolii implică cheltuieli mari, determinate de două aspecte: cele referitoare la combaterea răspândirii bolii și cele determinate de pierderile producătorilor cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net