Alertă! Mai sunt doar 32 de paturi ATI COVID în toată țara

Ultima actualizare:

    Majoritatea bolnavilor de COVID internați în spital sunt nevaccinațiFoto: RO Vaccinare / Facebook
Majoritatea bolnavilor de COVID internați în spital sunt nevaccinațiFoto: RO Vaccinare / Facebook

Valul 4 pare să fie mai agresiv decât estimau autoritățile în vară și, iată, suntem din nou „în criză”. Numărul cazurilor de COVID crește de la o zi la alta, spitalele s-au umplut, iar la terapie intensivă cu greu se mai găsește un loc liber. La nivel național, miercuri, figurau doar 32 de paturi libere, dintre care 5 în București.

„În data de 22 septembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1163 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. De asemenea, 1037 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La nivel național sunt libere 32 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 5 paturi libere la acest moment. Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Unde mai sunt locuri la ATI

În afară de paturile rezervate special pentru persoanele cu anumite condiții medicale și confirmate cu SARS-CoV-2, la nivel național mai sunt următoarele paturi destinate pacienților COVID:

  • Bihor – 2
  • Brașov -2
  • București – 5
  • Constanța- 2
  • Hunedoara – 3
  • Ialomița – 4
  • Satu Mare - 1
  • Sibiu – 4
  • Tulcea – 1
  • Vrancea – 8

Nici un loc la „Marius Nasta”

Institutul „Marius Nasta” din București se numără printre spitalele sufocate de pacienți. „În această noapte, toate paturile din pavilionul COVID au fost ocupate, inclusiv pe secție nu numai în Terapie Intensivă. Astfel încât trebuie să mărim puțin capacitatea, atât cât ne mai permite structura, astfel încât să putem oferi servicii de sănătate și pacientului pneumologic și pacientului cu tuberculoză. Probabil că, spre sfârșitul săptămânii, vom deschide încă zece locuri pentru pacientul COVID. Sperăm să operaționalizăm cât mai repede unitatea mobilă, să putem angaja personal, sunt posturile publicate pe site-ul Institutului”, a declarat miercuri, la Antena 3, managerul Institutului, dr. Beatrice Mahler.

De ce nu putem să suplimentăm prea mult numărul de paturi

Alexandru Rafila atrage atenția că numărul de paturi nu poate fi crescut prea mult pentru simplul motiv că nu avem personal calificat care să se ocupe de ele. „Nu putem să ne jucăm să spunem, `domnule, dublăm numărul de paturi` – ok, dublăm numărul de paturi fizice, dar numărul de persoane care sunt calificate să lucreze și să îngrijească pacienții din aceste paturi, acesta nu se modifică peste noapte, adică e un proces care durează ani de zile. Din cauza asta, mă rog, intervenția domnului prim-ministru de acum vreo 10 zile, în care spunea că trebuie să dublăm numărul de paturi, nu era neapărat legată de o realitate, ci de o decizie de natură administrativă care ar trebui asumată pentru că ceea ce s-a întâmplat anul trecut în lunile octombrie-noiembrie, când am avut o supra-mortalitate, cea mai mare de după Al Doilea Război Mondial, s-a datorat cu siguranță și limitării accesului la servicii de sănătate din acea perioadă a anului 2020”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

image
image
image
image
image
image
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net