ALERTĂ! A fost descoperit un nou tip de virus al gripei aviare, la om

Ultima actualizare:

    În 2005, un milion de  păsări domestice au fost  ucise din cauza “aviarei“
În 2005, un milion de păsări domestice au fost ucise din cauza “aviarei“

Cercetătorii din Taiwan fac apel la vigilenţă, după descoperirea, pentru prima dată la om, a unui virus gripal A/H6N1, care circulă curent în cadrul fermelor de păsări, relatează AFP, citată de Medifax.

Tulpina virusului identificată la o tânără în vârstă de 20 de ani este de o virulenţă relativ scăzută, dar cercetătorii subliniază riscul ca aceasta să se combine cu alte virusuri şi să devină mai periculoasă şi insistă asupra necesităţii de a se pregăti fără întârziere pentru o pandemie cu virusul gripei aviare, complexă şi imprevizibilă.

Tânăra din centrul Taiwanului s-a prezentat le spital cu simptome gripale şi senzaţie de sufocare, în mai 2013. Ea a reacţionat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) şi de atunci s-a recuperat total, scriu ei în revista medicală specializată "The Lancet Respiratory Medicine", publicată astăzi.

Cercetătorii detaliază în revistă această primă infecţie la om cu un virus H6, deja dată publicităţii în cursul verii. În afară de subtipurile H1, H2 şi H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja înregistrate infecţii la om cu virusurile H5, H7 şi H10, amintesc ei.

Analiza genetică a stabilit că virusul respectiv este apropiat de H6N1, care circulă în Taiwan, din 1972, la păsări.

Dar acest virus prezintă o mutaţie (G228S) la hemaglutinină ("H"-ul), o proteină de la suprafaţa sa, care îi permite să se fixeze pe celulele umane libere. Această modificare a virusului ar putea, prin creşterea afinităţii pentru un receptor uman al căilor respiratorii superioare, să îi permită să devină mult mai infecţios pentru oameni.

Ancheta a dezvăluit că această femeie, angajată la un comerciant, nu a mers în străinătate cu trei luni înainte de infecţie şi nu a intrat în contact cu păsări domestice sau sălbatice. Sursa infecţiei rămâne necunoscută.

"H6N1 este un virus slab patogen, care se găseşte în mod curent la păsările sălbatice şi domestice de pe mai multe continente", subliniază doctorul Ho-Sheng Wu de la Centrul de control al bolilor (CDC) din Taiwan, coautor al studiului.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net