Alertă! Focar de pestă porcină la 50 km de România

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Un focar de pestă porcină africană, care ucide în masă porcii, se află la granița noastră. Un mistreț mort la frontiera Ucrainei cu Ungaria, la nici 50 km de țara noastră, a declanșat o nouă alertă europeană.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a emis un comunicat prin care informează fermierii și nu numai referitor la riscul pestei porcine africane după ce datele internaționale arată că a fost localizat un nou focar în apropiere de granița României cu Ucraina, respectiv Ungaria. Sursa bolii nu a fost încă identificată.

Locul unde este focarul de pestă porcină africană este îngrijorătoare și pentru România, zona fiind aproape de granița noastră. Ministrul agriculturii din Ungaria a lansat duminică, 4 iunie, un avertisment privind gravitatea acestei boli. Maladia este mortală la porci și se extinde deosebit de repede, dar implică și restricții comerciale totale pentru țările în care evoluează.

Specialiștii recomandă crescătorilor de porci și celor care achiziționează purcei din statele membre să fie vigilenți, să dezinfecteze vehiculele cu purcei la intrarea în fermă, să respecte cu strictețe regulile de biosecuritate și să raporteze imediat medicului veterinar oficial de zonă orice schimbare in starea de sănătate a porcilor.

România se confruntă cu o altă alertă de pestă porcină africană încă din data de 24 martie, din pricina unui focar de pestă porcină africană de la granița României cu Republica Moldova.

Click! spune

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de faţă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boală a fost introdusă în Europa în anul 2007, de la  deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând anul trecut la graniţa Uniunii Europene, apoi în mai multe țări europene.

Boala a fost descoperită pentru prima dată în Kenya (în est-centrul Africii), air în Europa a ajuns în 1957, la Lisabona (Portugalia). Eradicarea maladiei a început în 1990.Pesta porcină africană are o perioada de incubaţie de 3 - 15 zile în mod obişnuit, sau de 3-4 zile în forma să acută. Este o boală foarte infecţioasă, afectând porcinele de toate vârstele şi sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii. Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuşe care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net