Alertă în Europa! Virusul hepatitei E descoperit în sângele donatorilor

Ultima actualizare:

    În lume, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat la 20 de milioane în fiecare an
În lume, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat la 20 de milioane în fiecare an

Trebuie să fie depistaţi de urgenţă donatorii care oferă sânge infectat cu virusul hepatitei E. Este concluzia unui studiu al specialiştilor europeni, informează AFP, citată de Agerpres.

În Marea Britanie, un donator de sânge din 3.000 este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat, potrivit unui studiu care ridică problema inițierii unei depistări sistematice a donatorilor infectați, în Europa, informează luni AFP, citată de Agerpres.

Publicat luni de revista medicală The Lancet, cu ocazia zilei mondiale împotriva hepatitei, studiul despre donatorii de sânge, a relevat că 79 de donatori din 225.000 erau infectați cu o tulpină a virusului (VHE, în engleză HEV), genotipul 3, predominantă în țările dezvoltate.

Hepatita E poate fi contractată prin intermediul animalelor infectate, prin consumul de carne de porc sau vânat preparată insuficient, prin apă contaminată și prin transfuzie de sânge. Transmiterea de la mamă la făt poate avea loc în perioada de sarcină.

Potrivit studiului, virusul a fost transmis la 18 din 43 de pacienți (42%) care au primit transfuzii cu sânge găsit pozitiv la teste.

Specialistul Richard Tedder, de la Unitatea de virusologie din cadrul serviciului de sănătate publică din Londra, și colegii său au apreciat că există între 80.000 și 100.000 de infecții cu virusul hepatitei E anual în Marea Britanie. O frecvență similară a fost raportată în Suedia și în Germania, ceea ce sugerează, potrivit lor, că acest virus s-a răspândit pe continentul european, scrie Agerpres.

Majoritatea bolnavilor se vindecă fără tratament, dar virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile gravide sau pentru cei imunodeficienți, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuși unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat.

Aceste cifre îngrijorătoare a alertat pe specialişti care spun că este urgent ca să fie puse în practică metode de depistare a donatorilor de sânge pentru virusul heptitei E.

În lume, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat la 20 de milioane în fiecare an, cazurile acute de hepatită E la peste 3 milioane, iar numărul deceselor la 56.000, potrivit OMS, citată de Agerpres.

China a produs și a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net