Alegeri locale 2020. Poți vota chiar dacă apari în sistem că ai mai pus o dată ștampila. Iată ce zice BEC!

alegeri-elecorale-sectie-de-vot.jpg

Cine apare că mai votat o dată și are semnătura în tabel își va putea exercita dreptul doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere
Cine apare că mai votat o dată și are semnătura în tabel își va putea exercita dreptul doar pe baza unei declarații pe proprie răspundere

Poți vota chiar dacă apari în Sistemul informatic de monitorizare că ai mai pus o dată ștampila. Președintele secției va verifica dacă în dreptul numelui tău apare semnătura în tabel. Dacă există, vei fi obligat să dai o declarație pe proprie răspundere că nu ești tu cel care a mai fost o dată la urne în ziua alegerilor.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot funcționează pe bază de date personale. Astfel, dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot. 

Votul multiplu se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare

Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi. În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

În caz că i se spune că în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze. Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal, al căreui model a fost stabilit de către Biroul Electoral Central (BEC).

Este prima dată când alegătorilor care apar în sistem că ar mai fi votat li se permite să voteze.

 

Citește și: 

 

https://www.click.ro/news/national/alegeri-locale-2020-etapele-votarii-ce-trebuie-sa-faci-odupa-ce-ai-intrat-sectia-de

https://www.click.ro/news/national/alegeri-locale-2020-infractiuni-electorale-ce-sunt-si-cum-se-pedepsesc

 

 

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1