Alege-ţi o Babă ca să vezi cum îţi merge anul ăsta!

babe.jpg

babele traditie primavara 1martie obicei
Tradiția Babelor pleacă de la legenda Babei Dochia

După o iarnă ca o primăvară, dar cu un final neașteptat, geros și înzăpezit, astăzi, sărbătorim Mărţişorul. Prima zi de primăvară dă şi startul Babelor, o tradiţie frumoasă, pur românească. Până la 9 martie, ne alegem o zi sau o Babă şi, aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa ne va merge tot anul.

Există trei modalităţi de a ne alege Baba. Cel mai simplu este să-ţi alegi o zi oarecare între 1 şi 9 martie. O altă metodă este de să-ţi alegi Baba în funcţie de ziua de naştere. Dacă ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi Baba va fi în ziua respectivă.

De exemplu, dacă eşti născut la 5 mai, Baba ta va fi la 5 martie, iar dacă eşti născut la 7 septembrie, Baba va fi la 7 martie.

În cazul în care data naşterii este formată din două cifre, atunci se procedează astfel. Dacă eşti născut pe 23 ianuarie, ziua în care pică Baba ta se calculează astfel 2+3=5, deci Baba va fi la 5 martie.

Ultima variantă se referă la obiceiul de a alege două Babe. Una se alege la începutul intervalului de 9 zile (care corespunde următoarelor 6 luni), iar a doua Babă se alege spre sfârşitul intervalului rezervat zilei Babelor.

Se zice că aşa cum îţi este Baba, tot aşa îţi va fi şi viaţa în anul respectiv. Dacă în ziua în care ţi-ai ales Baba vremea este frumoasă şi însorită, atunci îţi va merge bine tot anul.

În schimb, dacă în ziua în care ţi-ai ales Baba este frig sau înnorat, atunci vei avea un an greu, cu necazuri financiare şi sentimentale. Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în ziua aleasă este semn de bogăţie.

Ce spune legenda?

Legenda spune că Baba Dochia avea o turmă de oi, dată în grijă unor flăcăi. La sfârşitul lui februarie, aceştia rătăceau pe munte oile, iar Dochia, furioasă, îi pedepsea şi pleca, pe un ger cumplit, îmbrăcată cu nouă  cojoace să-şi caute oile. Pe măsură ce mergea, ea lepăda câte un cojoc, deoarece afară se încălzea. În a noua zi, când a scăpat de ultimul cojoc, şi-a găsit oile, dar Martie s-a supărat din cauza blestemelor Dochiei şi a luat cu împrumut de la Februarie un ger năpraznic pe care l-a abătut asupra Dochiei, îngheţând-o de vie.

Loading...