Alarmă! Pesta porcină africană bagă în sperieți autoritățile

Ultima actualizare:

    Boala apare în rândul porcilor domestici și a celor sălbatici
Boala apare în rândul porcilor domestici și a celor sălbatici

Ministrul de Interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat, astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Pe ordinea de zi se află adoptarea unor măsuri urgente pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în România.

Pesta porcină africană se află la graniță. Ucrainienii și moldovenii au aunțat deja că virusul a apărut în țările lor, astfel reprezentanții Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor au solicitat convocarea CNSSU.

Şedinţa este programată să înceapă, astăzi, la ora 10.30, la sediul MAI. Autorităţile sanitar-veterinare din judeţele Buzău şi Vrancea sunt în alertă după apariţia unor cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova.

Medicii veterinari monitorizează fermele şi îi sfătuiesc pe gestionarii de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreţilor.

Până acum, s-au prelevat 20 de probe de la un mistreţ găsit mort şi de la porci bolnavi, pe care le-au trimis la Bucureşti.

Şi în judeţul Vrancea, animalele din ferme şi gospodării şi porcii mistreţi sunt supravegheați. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România, în condiţiile în care nu există vaccin şi singura soluţie ar fi uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor.

Cum distruge o țară această boală

Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, pesta porcină africană nu-i afectează pe oameni.

Pesta porcină africană este o boală care afectează porcii domestici și porcii sălbatici și e produsă de un virus.

Este o boală cu o evoluție dramatică, evoluează cu 100% mortalitate și provoacă pierderi economice substanțiale țării pe teritoriul căreia evoluează, datorită restricțiilor care se impun prin comerțul cu animale vii și prin comerțul de produse de origine animal.

Autorităţile moldovene au anunţat că au interzis temporar importul de animale vii şi de carne din Ucraina, de teama pestei porcine africane, relatează The Associated Press.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net