“Aici se mănâncă mai sănătos decât în SUA”. Americanca Didi livrează legume bio cu abonament

didi1.png

Americanca Didi Deshaies
Didi Deshaies, din Connecticut, n-ar da România pentru nimic în lume
Foto: adevarul.ro

În România, mâncarea naturală e apreciată altfel decât în Statele Unite. Aceasta este convingerea americancei Didi Deshaies, stabilită acum 15 ani la noi. Ea e coordonatoarea unei asociaţii de ajutor şi a unei grădini sociale care livrează legume bio pe bază de abonament anual.

În 2005, Didi Denise Deshaies a venit în România ca voluntar al Asociaţiei de Ajutor Amurtel. În grija sa se află Familia Amurtel, un centru de plasament pentru copii aflaţi în dificultate din comuna Pănătău (Buzău) şi centrul de zi pentru copii din aceeaşi localitate. La scurt timp după sosirea în România, americanca a preluat conducerea centrului, iar de opt ani, Didi are în grijă şi o grădină socială, în Poieni, la câţiva kilometri de Pănătău.  

Călătoare pe mai multe continente

Femeia s-a născut în Connecticut  (SUA) şi face voluntariat de peste 25 de ani. Încă din facultate, unde s-a specializat în limba franceză, s-a alăturat organizaţiilor care luptă în America pentru protecţia mediului. Ca voluntar, Didi Denise a fost mai întâi cercetaş, a predat apoi în gradinițe, a lucrat în ferme din Oregon şi California unde se cultivau fructe. Dorinţa de implicare este o trăsătură de familie, întrucât are doi unchi misionari, unul în Kenya, altul în Jamaica. Înainte de a ajunge în România, americanca a trecut prin mai multe ţări din Europa și din America Centrală, după care a stat o perioadă în India. În călătoriile ei, a învăţat să mediteze, să îngrijească bătrâni şi copii, să prepare mâncare pentru refugiaţi și să strângă donaţii pentru copii abandonaţi.    

“În America, totul e superficial”

Misiunea s-a socială a îndrumat-o către România, în 2005, unde avea să descopere tărâmul de vis. Fascinată de locuri, oameni şi traiul simplu, curat, a simţit că aici îşi poate înfige rădăcinile adânc. A învăţat uşor limba română şi acum se pregăteşte să obţină cetăţenia. ”Rudele mele ştiu că iubesc România şi că aici îmi văd viitorul. Le zic şi lor să vină dacă vor să experimenteze o viaţă deosebită, în armonie cu natura şi cu tradiţiile. Le povestesc că aici pot găsi o Europă cum era mai demult, unde încă s-au păstrat vechi obiceiuri. Aici poţi chiar să trăieşti aceste tradiţii, să ai o viaţă frumoasă, în armonie cu natura. Eu cred că la ţară este viaţa cea mai frumoasă”, se confesează Didi Deshaies. ”Aici încă există o apreciere pentru mâncarea naturală, de la ţară. În America, totul este superficial, arată bine, este aspectuos. De exemplu, merele sunt superstrălucitoare, însă fără gust. De fapt, acolo oamenii nu ştiu cum trebuie să aibă gustul un măr. Aspectuos, da, dar gust, incomparabil”, arată ea.

A învățat agricultură de la localnici

După sosirea în România, americanca a descoperit o nouă pasiune: grădinăritul. A învăţat să sape, să însămânţeze ori să răsădească, să plivească, a deprins modul de rotire a culturilor și fertilizarea naturale, totul de la legumicultorii care o ajută în grădina socială de la Poieni. ”A fost o mare bucurie să intru în armonie cu anotimpurile. La început era o frustrare să merg la piaţă şi să nu găsesc spanac decât o dată pe an. Dar acum abia aştept să apară primăvara ca să mănânc căpşunele gustoase, zmeura, care nu sunt tot timpul disponibile. Mă bucur de fiecare produs care urmează să iasă în grădină”, mărturiseşte Didi.   

Salată, verdețuri, ștevie

didi2.png

Didi Deshaies, SUA
Banii obținuți din livrarea legumelor bio îi ajută pe copiii din centrul de plasament

Locuieşte în Bucureşti, acolo unde este şi sediul asociaţiei, însă petrece mult timp la Pănătău şi la Poieni, în zona de munte a judeţului Buzău. Preferă compania oamenilor de la ţară, stilul sănătos de viaţă, extrem de diferit de cel din Statele Unite. ”Din dieta mea nu lipsesc în această perioadă salata, verdeţurile, rucola. A ieşit ştevia şi abia aştept să prepar o reţetă descoperită de curând. Coşul de legume este şi o provocare pentru gospodine, fiindcă trebuie să fii creativ, să îl consumi într-o săptămână, îmi place să experimentez, să fac tot felul de salate în această perioadă”, se amuză Didi Deshaies.    

Produse proaspete, livrate direct de la fermă

Grădinile şi solariile din satul Poieni, create iniţial pentru aprovizionarea căminului de copii, produc peste nevoile interne. De aceea, americanca a decis să ofere şi altora hrana sănătoasă, pe baza unui abonament anual. Grădina bio Amurtel are deja un portofoliu de peste 30 de abonaţi, cei mai mulţi din Bucureşti. Pe clienţii grădinii sale bio îi consideră parteneri care investesc în propria dietă sănătoasă,dar şi în centrul de plasament cu 11 copii pe care asociaţia îl deţine în comuna Pănătău. Abonaţii primesc regulat un coş cu produse organice locale, proaspete, livrate direct de la fermă. Plata pentru rata lunară se poate efectua atât în numerar, cât şi prin ordin de plată, într-un cont afişat pe site-ul legume-eco.ro. Certificarea bio garantează că legumele sunt crescute fără nici un fel de îngrăşăminte sau fertilizatori chimici, ceea ce asigură calitatea produsului care ajunge pe masa consumatorului şi impactul pozitiv asupra sănătăţii.

 

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1