Aici se face din gunoi electricitate! Tehnologie avansată la Galaţi

8_3-instalatie-3col.jpg

Aşa va arăta instalaţia care transformă gunoiul în energie
Citeste tot despre: 

Tehnologie avansată la Galaţi! În cel mult trei ani vor fi finalizate o uriaşă staţie de sortare şi de procesare pentru gunoi, o instalaţie de biogaz şi o turbină de producere a energiei electrice. Fondurile necesare vor fi asigurate în mare parte de Uniunea Europeană.

Judeţul Galaţi va trece din „epoca de piatră” în cea a tehnologiilor de ultimă oră în procesarea gunoiului colectat de la populaţie. Până în 2022, va fi finalizată o investiţie complexă de colectare, sortare şi procesare a deşeurilor menajere, care va rezolva problemele grave ale judeţului. Din 2017, gunoiul adunat din judeţ, cu excepţia oraşului Galaţi, este „exportat” la depozitele din Brăila şi Vaslui. Mai mult, staţia va fi independentă energetic şi chiar va furniza electricitate în sistemul naţional.  

8_gunoi.jpg

În primul an se vor procesa circa 119.000 tone de gunoi

Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, dezvăluie, pentru adevarul.ro, că o mare parte din investiţia de 104 milioane de euro va fi realizată în apropiere de combinatul siderurgic (pe valea Mălina, între Smârdan şi Şendreni): o turbină care va produce energie electrică din gunoi. „Este un proiect unic în România, care corespunde normelor de mediu în vigoare şi la care s-a muncit mult în ultimii trei ani”, spune Fotea.  

Gazul este ars într-o turbină 

Sistemul Integrat din judeţul Galaţi prevede realizarea unui depozit de deşeuri la Valea Mărului, staţii de transfer la Galaţi, Târgu Bujor şi Tecuci, staţii de compostare la Târgu Bujor şi Tecuci, staţie de sortare la Valea Mărului, digestor şi realizarea drumurilor de acces. 

 Partea cea mai interesantă se referă la conversia în energie electrică a gunoiului. Sistemul e simplu: deşeurile menajere ce nu pot fi reciclate sunt introduse în digestor  - în fapt o instalaţie de biogaz. Imediat, gazul obţinut este ars într-o turbină, ce va produce electricitate. 

Curentul electric obţinut va asigura independenţa energetică a întregului sistem de procesare a gunoiului, iar surplusul va fi furnizat în reţeaua naţională. Se estimează că, în primele 12 luni de funcţionare a instalaţiei, se vor procesa nu mai puţin de 119.000 de tone de gunoi, după care cantitatea va scădea progresiv, pe măsură ce va creşte volumul colectat selectiv.  

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1