Aici s-a izolat Patriarhul Daniel în vreme de coronavirus! Povestea locului în care se roagă zilnic

Ultima actualizare:

    Patriarhul Daniel va sluji aici până ce medicii vor anunța sfârșitul pandemiei de coronavirusFotografii: basilica.ro/crestinortodox.ro/ craiovaforum.ro
Patriarhul Daniel va sluji aici până ce medicii vor anunța sfârșitul pandemiei de coronavirusFotografii: basilica.ro/crestinortodox.ro/ craiovaforum.ro

Unde este Patriarhul Daniel, de unde vorbeşte el enoriaşilor, acum când bisericile s-au închis şi slujbele se aud doar pe internet? Ei bine capul Bisericii Ortodoxe Române nu a dispărut, nu a dat bir cu fugiţii, el se roagă în fiecare zi într-o mică biserică situată în reşedinţa Patriarhală din Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Oficial, lăcaşul de cult se numeşte Paraclisul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

În faţa Catedralei patriarhale “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” se înalţă Paraclisul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Acesta este practic o aripă a reşedinţei Patriarhului Daniel. Construită între anii 1656 şi 1658, odată cu catedrala, reşedinţa este ctitoria lui Constantin Şerban Voievod, iar paraclisul reprezintă partea cea mai veche a reşedinţei. 

Odinioară având rol de loc de închinăciune pentru familia domnitorului, astăzi paraclisul are statut de lăcaş de rugăciune al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit patriarhului Daniel, această bisericuţă este lăcaşul de cult cu cele mai multe hramuri (ocrotitori) din România: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – ocrotitorii iniţiali ai lăcaşului, Sf. M. Mc. Gheorghe – deoarece domnitorul Gheorghe Duca a finalizat lucrările de construire; Sf. Proroc Daniel – hram adăugat ca amintire a faptului că în timpul Mitropolitului Daniil al Ungrovlahiei paraclisul a fost pictat şi înfrumuseţat cu catapeteasmă, Sf. Cuv. Parascheva – a fost adăugat în 2008, întrucât acest paraclis este şi biserică de rugăciune pentru mănăstirea de maici „Sf. Cuv. Parascheva” din Reşedinţă.

 Paraclisul este situat chiar lângă reședința patriarhului, pe Dealul Mitropoliei din București
Paraclisul este situat chiar lângă reședința patriarhului, pe Dealul Mitropoliei din București

În anul 2009, în luna noiembrie, o echipă alcătuită din nouă pictori, condusă de Cătălin Palamariu, a început restaurarea picturii murale, lucrări ce au ţinut până în luna iulie 2010. A urmat restaurarea catapetesmei care s-a terminat pe 1 iulie 2011. Au fost restaurate elementele din lemn şi refăcute piesele care lipseau şi s-a aplicat pe toată suprafaţa foiţă de aur. S-au achiziţionat candele noi de argint, confecţionate la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române de la Popeşti-Leordeni. S-a restaurat mobilierul şi s-au achiziţionat noi obiecte pentru buna desfăşurare a cultului. Totodată, s-a refăcut instalaţia termică şi electrică, s-a dotat spaţiul cu aer condiţionat. Practic, s-a refăcut întregul paraclis.

 Din 2008, biserica are și hramul Sf. Cuvioase Parascheva
Din 2008, biserica are și hramul Sf. Cuvioase Parascheva

Icoană scoasă doar la ciumă, în procesiune la Craiova

La vremuri grele, se recurge la măsuri excepționale. Mitropolitul Irineu al Olteniei a decis scoaterea în procesiune pe străzile Craiovei a uneia dintre cele mai importante icoane din România. 

Este vorba de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Catedrala „Madona Dudu” care a fost însoțită miercuri de moaştele Sfântului Nifon. Relicvele au fost purtate pe străzile din Craiova cu două autoturisme, iar în dreptul fiecărei biserici au fost întâmpinate în sunet de toacă şi clopot.”În aceste clipe de grea încercare, nădejdea noastră este la Maica Domnului”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu potrivit basilica.ro. Icoana a mai fost scoasă din sfântul lăcaş doar de trei ori în istorie: în anii 1813 și 1848, când orașul s-a confruntat cu epidemiile de ciumă, dar și în anul 1913, când a fost holeră.

Patriarhul Daniel va sluji aici până ce medicii vor anunța sfârșitul pandemiei de coronavirus jpeg

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net