Aici poţi mânca prune pe săturate! La Buzău s-au făcut din belșug

Ultima actualizare:

    Prunele din livadă iau calea pieţelor din marile oraşeFoto: Iulian Bunilă
Prunele din livadă iau calea pieţelor din marile oraşeFoto: Iulian Bunilă

Prune dolofane după care-ţi lasă gura apă! Recoltă atât de bogată nu s-a mai văzut de mult, spun fermierii din judeţul Buzău, aşa că ţuică va fi din belşug în acest an. Şi gospodinele pregătesc borcanele, întrucât vor avea din ce face compot sau magiun. Prunele coapte sunt gata de recoltat, iar culesul e deja în toi.

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Istriţa (Buzău) deţine o livadă uriaşă de pruni, iar pomii sunt plini. Gabi Niculescu este unul dintre cei mai vechi culegători de fructe din livada de la poalele Istriţei. La 61 de ani, el trudeşte cot la cot cu alţi 34 de angajaţi şi de zilieri pentru a aduna prunele atât de căutate. ”Sunt nemaipomenite. Vindem şi la turci, şi la italieni. La interiror, pruna bună trebuie să fie galbenă. Are gust bun, iar ţuica şi gemul vor fi de calitate”, spune nea Gabi pentru adevarul.ro.

“Fructele sunt nemaipomenite”, arată nea Gabi
“Fructele sunt nemaipomenite”, arată nea Gabi

În pieţele din Capitală ajung mai bine de jumătate dintre prunele culese din livada buzoiană. Comenzile se fac seara, iar a doua zi fructele ajung proaspete la clienţi. ”Cam zece kilograme are o lădiţă de prune, cantitate pe care o culegem în 30 de minute”, completează una dintre angajatele staţiunii pomicole. Cel puţin şapte tone de prune pentru consum pleacă zilnic din livada staţiunii de cercetare, arondată Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Livada de pruni se întinde pe 36 de hectare, iar producţia de anul acesta va depăşi opt tone la hectar. Preţul de achiziţie este în jur de 3 – 4 lei kilogramul.”Din ce am înţeles, în alte părţi nu s-au făcut prunele ca aici. De aceea, cererea este mare. La soiul Stanley, vom avea ce culege până după jumătatea lunii septembrie. Trecem apoi la soiul Anna Spath. Preţul se negociază în funcţie de cantitate”, dezvăluie Rareş Pândaru, şef de fermă.Ferma pomicolă a lansat un program care încurajează consumul de hrană sănătoasă. Prin urmare, cei care vor să mănânce fructe direct din pom sunt aşteptaţi să le culeagă singuri. ”Trebuie să nu cadă de pe scară şi să le placă munca”, se amuză unul dintre zilierii aflaţi la cules. Ajunşi în livadă, oamenii pot sta cât doresc. Mănâncă pe săturate fără să plătească, iar la final vor lăsa bani doar pe fructele pe care le vor lua acasă. Cantitatea minimă pe care trebuie să o cumpere este de cinci kilograme, iar accesul în livadă se face pe bază de programare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net