Aici nu a căzut strop de ploaie de 80 de zile

Ultima actualizare:

    Este secetă severă în sudul ţării şi în Dobrogea. Culturile sunt uscate, iar fermierii sunt disperaţi că au muncit degeaba
Este secetă severă în sudul ţării şi în Dobrogea. Culturile sunt uscate, iar fermierii sunt disperaţi că au muncit degeaba

În vestul ţării plouă torenţial de două zile, dar în sud este secetă severă. Ţăranii se uită neputincioşi la culturi şi se roagă la Dumnezeu să le aducă ploaie. Reporterii Click! au fost în judeţul Giurgiu unde nu a căzut nici o picătură de apă de 80 de zile.

Te uiţi la televizor şi vezi maşini plutind pe străzi în Timişoara, în timp ce tu, bucureşteanule, trans-piri la 38 de grade Celsius! Vremea a luat-o razna. Meteorologii anunţă ploi şi grindină prin vestul ţării, în timp ce în sud seceta a crăpat pământul, iar culturile sunt distruse pe mii de hectare din cauză că nu a mai plouat de la începutul lunii mai. Reporterii Click! au plecat la primele ore ale dimineţii să vadă dezastrul. Drumul până în comuna Comana, din judeţul Giurgiu, este străjuit de bălării uscate, gata să se aprindă de la primul chiştoc de ţigară aruncat la întâmplare de un trecător. La primărie, se adunaseră câţiva oameni supăraţi. Seceta le-a pârjolit culturile şi ar vrea ca cineva să-i despăgubească. ”Au venit încă de vineri (n.r. 29 iulie). Cel mai supărat este Ion Ciobanu, din satul Budeni. Tot porumbul cultivat de el este distrus de secetă. În plus, vineri după-amiază a luat foc miriştea, chiar în apropierea caselor. S-a aprins de la un ciob de sticlă în care a bătut soarele. Până au venit pompierii, l-am stins noi, sătenii şi autospecialele comunei. Aici nu a plouat de 80 de zile, nici cât să înmoaie praful”, ne-a spus Ion Crăciun, secretarul primăriei.

Într-adevăr, culturile din satul Vlad Ţepeş sunt uscate şi strâmbe din pricina lipsei de apă, iar pământul este uscat cât să-ţi bagi o palmă în crăpături. ”E dezastru total. Pământul este crăpat, iar porumbul are frunzele pârlite. Cocenii sunt mici, iar boabele sunt atât de tari încât nici la animale nu le putem da. La fel este şi floarea soarelui. Totul este pârjolit, pe mii de hectare. Oamenii au început să facă cereri de despăgubiri, dar sunt puţine şanse să primească bani.

Noi trimitem cererile la Prefectură, dar vor aştepta până să le dea despăgubiri. Nici nu vom mai culege porumbul pentru că paguba ar fi şi mai mare. Nu este bun la nimic”, ne-a spus Călin Oţetaru, viceprimarul comunei, Comana, care ne-a condus în câmp să vedem cu ochii noştri cum arată dezastrul.


    Primarul Aurel Enache: ”Ştiuleţii ăştia sunt atât de uscaţi că nici gâştele nu-i vor”
Primarul Aurel Enache: ”Ştiuleţii ăştia sunt atât de uscaţi că nici gâştele nu-i vor”

Click! spune

E cazul să vă luați umbrelele azi, pentru că aversele ”se mută” spre est și sud. Temperaturile ridicate, până la 28 -31 de grade, vă vor induce în eroare, dar brusc se vor aduna nori negri și vor începe furtunile, cu fulgere și rafale de vânt. Instabilitatea va ține până în această seară, iar mâine se risipesc norii și vom avea din nou 33 -35 de grade.

În Timiş s-au rupt norii

Primarul Aurel Enache: ”Ştiuleţii ăştia sunt atât de uscaţi că nici gâştele nu-i vor”
Primarul Aurel Enache: ”Ştiuleţii ăştia sunt atât de uscaţi că nici gâştele nu-i vor”

În vestul ţării, plouă în averse de două zile. A turnat cu găleata la Cluj, iar în Timiş a plouat în 40 de minute cât într-o lună. S-au rupt norii în mai multe reprize, iar meteorologii au schimbat luni după-amiază ”codul galben”, în ”portocaliu”. Avertizarea s-a confirmat. După ploile torenţiale de luni, a urmat o furtună puternică, ieri dimineaţă. ”În Timişoara, în jurul orei 9.00, au căzut 31 l/mp în 40 de minute”, ne-a confirmat Oana Păduraru, meteorolog ANM. Localnicii au cerut ajutorul pompierilor pentru a scoate apa din gospodării în trei zone ale oraşului, pe străzile Coriolan Brediceanu, Abatorului, pe drumul Gladnei, unde situaţia a fost mai dificilă, scrie timisoaraonline.ro.

simeon stalpnicul png

Apele au afectat şi Piaţa Libertăţii, Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu”, Spitalul CFR şi Spitalul Municipal. Ieri dimineaţă, toate pasajele din oraş erau pline de apă, iar mai multe maşini au rămas blocate în Pasajul Gheorghe Lazăr şi în zona centrală. Circa 120 de telefoane au fost date la numărul de urgenţă 112 doar din Timişoara, până la ora 11, scrie timisoaraonline.ro. Pompierii au intervenit şi în localităţile Făget, Bichigi şi Cladova.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net