Aici grădiniţă, aici bar

Ultima actualizare:

Clădirea în care funcţionează magazinul şi grădiniţa a fost construită în 1940 din fonduri ale vechii Cooperative Agricole de Producţie.

În urmă cu două decenii, autorităţile au decis să amenajeze într-una dintre încăperi o grădiniţă. Astăzi, în camera mică, de 25 de metri pătraţi, se joacă şi învaţă zilnic 20 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani.

În tot acest timp, magazinul sătesc îşi derulează activitatea obişnuită, iar clienţii se răcoresc în zilele călduroase cu o halbă de bere, pe terasa amenajată la şoseaua principală.

Grădiniţa nu are autorizaţie de funcţionare, susţin autorităţile locale. Deşi recunoaşte că procesul de învăţământ nu se desfăşoară în condiţiile prevăzute de lege, primarul din Hidişelu de Sus susţine că a încercat să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei şi că a depus un proiect la Bucureşti care i-a fost respins.

Mai mult, edilul susţine că amenajarea unui alt spaţiu necesită costuri de 400.000 de lei.

Pentru ca micuţii din comună să beneficieze de condiţii decente, primarul Adrian Petroi a propus mutarea grădiniţei în clădirea în care a funcţionat până anul trecut şcoala cu clasele I-IV din comună. S-a lovit însă de un refuz din partea părinţilor.

„Spun că ar avea de parcurs o distanţă mai mare. Nu ştiu ce altă soluţie să propun. Magazinul sătesc funcţionează în baza unui contract de închiriere de ani buni de zile. Nu poate fi mutat, funcţionează în legalitate", a adăugat primarul.

«Să mute birtul, dacă vor să mute ceva»

Părinţii spun că nu este normal ca aceşti copii să înveţe într-un loc în vecinătatea căruia se comercializează şi se consumă băuturi alcoolice, dar totuşi nu vor să îi mute de acolo.

„Nu sunt de acord să mute grădiniţa. Dacă nu sunt în stare să găsească o soluţie, mai bine rămân treburile aşa cum sunt. Prefer această situaţie decât să parcurg de câteva ori pe zi patru kilometri. Vine vremea rea. Ce fac atunci? Iau copilul în braţe şi merg pe marginea drumului? Ştiu că nu e normal ca birtul să fie lângă grădiniţă, dar aşa este de zeci de ani. Să mute birtul, dacă vor să mute ceva", spune Lenuţa Cionca, mama unuia dintre copiii care frecventează grădiniţa.

Click!spune

Potrivit HG nr. 128/1994 în incinta unităţilor de învăţământ de toate gradele, în curţile acestor imobile, precum şi pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unităţi, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net