Ai grijă ce spui la protest! Huiduielile te pot trimite la închisoare

Ultima actualizare:

    Huiduielile la protest, te-ar putea trimite la închisoareFoto: David Muntean
Huiduielile la protest, te-ar putea trimite la închisoareFoto: David Muntean

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ care are rolul de a întări siguranța polițiștilor și a cetățenilor. S-ar dori completarea legii deja existente, astfel încât, să fie sancționate chiar și cele mai minore afirmații, ce ar putea fi considerate jignitoare și încadrate la ultraj.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) consideră că propunerea are semnificații mult prea largi și vagi, iar prin această ambiguitate, s-ar putea permite „abuzuri pe care organele de ordine ar putea să le facă la adresa cetățenilor”, informează evz.ro.

Fapta de a „întrebuința cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine, ar putea atrage pedeapsă cu închisoare de trei luni, până la un an.

"Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulţumirea, protestul se exprimă şi sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de poliţist drept «cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare», astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracţiunii de ultraj. În prezent, în art. 257 din Codul penal este incriminată o formă a ultrajului verbal, şi anume ultrajul comis prin ameninţare. Ameninţarea este o faptă mai gravă decât «jignirea» şi de aceea sancţionarea penală a celui care ameninţă un poliţist se justifică prin pericolul unei astfel de fapte. Dar, altul, mai scăzut, este pericolul unor «gesturi, cuvinte sau expresii jignitoare»", se arată într-un comunicat de presă al APADOR-CH, remis pentru Mediafax.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Flacara olimpica Facebook jpg
cuplu cearta jpg
ploi jpeg
bar g712d79cb7 1920 jpg
fabrica 2 1600x1000 jpg
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net