Află unde mai poți să fumezi de joi încolo

4-5-act-1-4col-de-aproape.jpg

Adio, ţigări în taxiuri sau în maşinile de serviciu!
Citeste tot despre: 

Reguli stricte pentru fumători, începând de joi (17 martie). Ca să nu existe nici un dubiu, Guvernul a publicat, miercuri (16 martie), un ghid privind implementarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice. Iată ce cuprinde acesta!

Unde este interzis fumatul?

Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă (inclusiv holuri, lift), mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică), maşini de serviciu, taxiuri, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Ce înseamnă spaţiu public închis? 

Spaţiu public este considerat orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Ce este spaţiu închis la locul de muncă?

Locul de muncă reprezintă locul destinat să cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii. În cazul în care într-o zonă a unui spaţiu pentru locuit se desfăşoară activitate economică, atunci respectiva zonă devine loc de muncă iar fumatul este interzis. 

Cum trebuie să arate terasele?

fără acoperiş sau cu acoperiş şi cu mai puţin de doi pereţi: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise etc.;

delimitate de parapeţi ori paravane de delimitare, gărduleţe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal; 

care au închideri laterale sau acoperiş retractabil ce formează temporar pereţi ori acoperiş, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă; 

Ce sancţiuni prevede legea antifumat?

Persoanele fizice care fumează în spaţiile în care fumatul este interzis pot primi amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei;

Persoanele juridice care administrează spaţiile în care fumatul este interzis vor fi amendaţi contravenţional cu suma de 5.000 de lei (prima abatere), cu 10.000 de lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 de lei şi închiderea unităţii la următoarea abatere. Contravenţiile se aplică de Poliţia locală.

Nu sunaţi la 112! 

Poliţiştii, poliţiştii de frontieră, poliţiştii locali, jandarmii şi pompierii vor fi începând de joi cu ochii pe cei care fumează în spaţii publice. Poliţia Română recomandă însă ca sesizările privind eventualele contravenţii privind fumatul să nu se facă la numărul de urgenţă 112, această linie fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa. Sesizările se fac la Poliţia Locală sau structurile MAI. 

Cioloş către miniştri: «Vă invit să nu mai fumaţi în Palatul Victoria»

„Începând de săptămâna aceasta se aplică Legea antifumat, inclusiv în clădirea Guvernului, şi o să vă invit să nu mai fumaţi nicăieri în incinta Palatului Victoria. O să vă rog, domnule secretar general (Sorin Chelmu - n.r.), să găsiţi undeva afară un loc care să fie amenajat şi unde doritorii să poată să fumeze respectând legislaţia”, a spus, ieri, premierul Dacian Cioloş, la începutul şedinţei Executivului. Prim-ministrul a menţionat că a fost pregătit şi un ghid de informare despre cum se aplică Legea antifumat, care va fi disponibil online.

Deputaţii fumează afară, cu extinctorul lângă ei

Parlamentarii români vor să dea un exemplu tuturor fumătorilor prin renunţarea la acest obicei în spaţiile închise de la Casa Poporului. De ieri, deputaţii care au acest viciu se retrag pe o terasă de la etajul al treilea al impunătoarei clădiri, unde a fost amenajat un loc pentru fumat, dotat cu mese şi scrumiere. De asemenea, mai multe intrări în instituţie sunt străjuite de extinctoare şi scrumiere de mari dimensiuni. Pe holuri, administratorii clădirii au lipit afişe pentru a-i atenţiona pe aleşi că modificările legislative interzic fumatul în spaţiile închise din Palatul Parlamentului. Senatorii au amenajat un spaţiu şi mai potrivit pentru vicioşi: cu băncuţe şi cu vedere la Catedrala Mântuirii Neamului! Neajunsul e că toţi cei care ies să fumeze trebuie să treacă de fiecare dată prin filtrul SPP.

Au fumat ca turcii în ultima noapte de pufăit în cluburi

Începând de joi, intră în vigoare legea ce interzice fumatul în spaţiile publice. În ultima seară în care s-a mai putut fuma în cluburi, vedetele prezente la un eveniment monden au tras cu nesaţ din ţigări.

Seara de 15 spre 16 martie se potriveşte de minune cu titlul romanului “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, scris de Camil Petrescu, căci marţi a fost ultima noapte în care fumătorii au mai putut trage din ţigară în spaţiile închise, fără să fie amendaţi. Astfel, la un eveniment monden ce a avut loc marţi seară, într-un club din Capitală, invitaţii au fumat ca turcii. Într-un fum de-l tăiai cu cuţitul, i-am zărit pufăind de zor pe Răzvan Simion, de la emisiunea “Neatza cu Răzvan şi Dani”, pe Rareş Dragomir, concurent la “Te cunosc de undeva” (Antena 1) şi pe Şerban Copoţ, de la Animal X. Surprinzător pentru nişte fumători, cele trei vedete “prinse în fapt” de Click! se declară încântate de această lege.

“Pentru mine, nu este o mare schimbare, căci nu fumez foarte mult. Ba chiar mi se pare binevenită o astfel de lege, mai ales pentru cei care au copii şi nu vor ca aceştia să stea în fumul altora”, ne-a declarat Şerban Copoţ. La rândul lui, Răzvan Simion, care a tot încercat să se lase de fumat, susţine şi el legea: “Pentru mine, e cea mai bună decizie care s-a luat vreodată. Prefer să ajung acasă mirosind a mâncare bună, decât a fum”.

Rareş Dragomir speră că odată cu noua lege, se va putea lăsa de fumat: “Am început să fumez acum vreo 10-15 ani. Legea aceasta mi se pare senzaţională, pentru că poate aşa voi reuşi să mă las de fumat”, a declarat el, pentru Click!

Uite cum este în alte ţări!

Zoom
În Germania, un patron a inventat gaura în perete pentru fumători

5 Austria. Restaurantele, barurile, discotecile mai mari de 50 de metri pătraţi sunt obligate să aibă  o cameră de fumat. Din 2007, e interzis fumatul în gări şi în staţii, iar din 2018, va fi interzis şi în localuri.

5 Franţa. Fumatul e interzis în spaţii publice (muzee, staţii, gări). În cafenele, restaurante, cazinouri, baruri e interzis în afara spaţiilor special amenajate pentru fumători, din 2008.

5 Italia. Din 16 ianuarie 2003, italienii au interzis fumatul în spaţiile închise, în gări şi staţii. Cluburile sunt obligate să aibă o secţiune pentru fumători.

5 Spania. Între 2006-2010, existau doar restricţii parţiale pentru gări, staţii şi spaţii publice. Din 2011 localurile au fost obligate să amenajeze spaţii speciale pentru fumători.

5 SUA. Nu există o lege federală care să interzică fumatul, fiecare stat aplică propriile restricţii. Din cele 60 de metropole, doar 17 nu au interzis fumatul în cluburi. Nici în apropierea locurilor de joacă, zone pietonale, spaţii publice şi clădiri de birouri nu e permis fumatul.

5 Germania. Fumatul a fost interzis, încă din 2007, în zonele frecventate de copii, şcoli, gări, staţii şi instituţii publice. Din 2014, a fost interzis în restaurante, discoteci, cafenele şi pub-uri.

 

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Mai e o lună şi un pic până când va intra în vigoare legea care îi pune la zid pe fumători. Din 17 martie, aceştia nu vor mai avea voie să-şi aprindă ţigările în locuri publice. Şi cum locurile publice sunt definite ca spaţii acoperite cu minimum doi pereţi, e clar că fumatul ar putea fi sancţionat inclusiv la terasele în aer liber. Iată totuşi câteva idei pentru cei care vor cu orice preţ să fenteze legea antitabac.

  • mugur mihaiescu

    Patron de local în Centrul vechi, Mugur Mihăiescu nu vede cu ochi buni legea antifumat. Actorul consideră că îşi va pierde o parte dintre clienţii care îi călcau pragul.

  • Camera Deputaţilor a votat marţi (15 decembrie) legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise. Mai multe vedete s-au arătat entuziasmate de propunere, printre care şi Andreea Esca.

  • Legea care interzice fumatul în spaţiile publice determină creşterea cererii pentru spaţii de restaurante şi baruri cu terasă sau grădină și aduce în România cluburile private de fumători. Pe termen lung nu va avea un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi cluburilor. Constatările sunt cuprinse într-un raport al companiei Regatta Real Estate preluat de Mediafax