Afară-i frig și e ninsoare, faliment la mărțișoare

1-3col.jpg

martisoare vanzatori vreme ninsoare ger
La Piața Obor, vânzătorii de mărțișoare spun că nu au clienți din cauza ninsorii și a gerului. „Cine să se oprească pe vremea asta să cumpere mărțișoare?”
Foto:Dorin Constanda

E cel mai prost an pentru vânzătorii de mărțișoare. Vremea rea le-a dat planurile peste cap. După ce au investit o grămadă de bani în marfă și în taxele plătite la primărie, oamenii spun că au pierderi enorme. În plus, faptul că elevii nu merg la școală, joi, de 1 Martie, le-a scăzut vânzările și de patru ori, față de anii precedenți.

E prima oară după foarte mulți ani când, de 1 Martie, avem nămeți, viscol și ger. Cei tineri nici măcar nu-și amintesc să fi prins vreo astfel de zi. Iar veștile de la meteorologi nu sunt tocmai bune. Primăvara, încă, e departe. Totuși, mâine, vom încerca să ne „îndulcim” ziua cu micuțele și delicatele mărțișoare, care, în ciuda vremii, își așteaptă cuminți, pe tarabe cumpărătorii.

2-2col.jpg

martisoare vanzatori vreme ninsoare ger
Comercianții stau zgribuliți și își așteaptă clienții
Foto: Dorin Constanda

3-2col.jpg

martisoare vanzatori vreme ninsoare ger
La Piața Obor, multe tarabe destinate vânzării mărțișoarelor sunt goale, deși au fost plătite taxe pentru ele
Foto: Dorin Constanda

Dar vânzările sunt foarte slabe, spun comercianții, care, din cauza viscolului din ultimele zile, nici măcar n-au putut să-și etaleze marfa pe tarabe. „Astăzi, e a doua zi când ies să vând mărțișoare. Nu s-a putut din cauza vremii, deși am plătit taxe la primărie, din 18 februarie”, ne-a mărturisit o vânzătoare care avea marfa expusă pe o tarabă în fața stației de metrou Aurel Vlaicu. Potrivit acesteia, nu numai că taxa pe zi a crescut de la 65 de lei, cât era anul trecut, la 100 de lei, în acest an, dar comercianții de mărțișoare au fost obligați de primărie să plătească pentru 18 zile, adică din 19 februarie până în 8 martie. „Am plătit 1800 de lei pentru 18 zile, pentru doi metri de trotuar. Noi ne aducem măsuțele și corturile. Măcar dacă am fi avut vânzare. Într-o zi am vândut de 20 de lei, in alta, 30 de lei. Se simte că nu merg elevii la școală”, a adăugat femeia. Prețurile mărțișoarelor vândute de comerciații de la Aurel Vlaicu sunt cuprinse între 1 leu și 15 lei, pentru toate buzunarele.

4.jpg

martisoare vanzatori vreme ninsoare ger
În fața stației de metrou Aurel Vlaicu, câțiva cumpărători de mărțișoare
Foto: Oana Neacșu

 

Loading...