Aerul condiționat, bombă de microbi și bacterii! Cât de des trebuie să-l cureți

Ultima actualizare:

    Aparatul de aer condiționat trebuie curățat după fiecare sezon de utilizare
Aparatul de aer condiționat trebuie curățat după fiecare sezon de utilizare

Aerul condiţionat este extrem de periculos pentru sănătate. O bombă de microbi și bacterii, am putea spune, dacă nu-l cureți regulat. Iată ce boli rişti să contactezi și cât de des trebuie să-i schimbi filtrele!

Vara, în plină caniculă, aerul condiționat, este ca o gură proaspătă de oxigen. Cel puțin, pentru oamenii care locuiesc în blocurile din marile aglomerări urbane, ale căror pereți se încing peste zi. Doar că aparatul de care nu ne putem lipsi, ne poate îmbolnăvi.

Dacă nu este curăţat periodic nu doar că nu aduce aer proaspăt, ci menţine concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai.

Ce boli poți face dacă nu cureți aerul condiționat

Pentru dezumidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie), scrie doctorulzilei.ro.

Totodată, putem face face sinuzită și ne poate durea capul. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc.

Conjunctivita sau blefarita pot să apară atunci când aparatul de aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii- otita medie.

Cum se curăţă aparatul de aer condiţionat

  • curăţă aparatul de aer condiţionat numai după ce te-ai asigurat că a fost întreruptă sursa de curent electric;
  • acesta este alcătuit din două părţi: o unitate interioară şi una exterioară. Cea interioară este partea aparatului care se montează în casă. Din cauza condensului, pe ea se depun o mulţime de bacterii şi ciuperci sau mucegai. Poţi să cureţi unitatea cu o lavetă umedă, înmuiată într-o soluţie formată din apă şi puţin oţet sau bicarbonat, potrivit acasa.ro.
  • masca unităţii interioare este detaşabilă. Este recomandat să scoţi componenta atunci când te ocupi de curăţare, s-o cureţi şi s-o dezinfectezi. Înainte de a o monta la loc, asigură-te că este uscată foarte bine. Odată ce ai scos masca, poţi să te foloseşti de un aspirator pentru a aspira praful din interiorul aparatului de aer condiţionat;
  • pentru a scoate filtrul trebuie să rabatezi masca frontală a unităţii interioare până când aceasta se blochează. Apoi va trebui să prinzi filtrul de aer şi să-l tragi în jos. Îl poţi curăţa cu apă şi oţet sau cu o soluţie sau un spray special. După curăţare şi uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiţionat până când este complet fixat şi închide masca frontală;
  • dacă nu ai folosit aparatul de aer condiţionat pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să verifici şi dacă admisia şi refularea aerului unităţii interioare şi exterioare sunt înfundate.
image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net