Acuză că i-a fost distrusă livada cu un erbicid împrăștiat cu avionul

irina6-pomi.jpg

Irina Florea arată că pomii din livadă n-au mai înflorit
Citeste tot despre: 

Fluieră a pagubă! Irina Florea e administratorul unei ferme pomicole, situată în Damienești (Bacău), pe care a înființat-o anul trecut, cu peste 5,1 milioane de lei, bani europeni.

Florea acuză că plantația de 10 hectare, 6,55 hectare de cireș și 3,28 hectare de păr, a fost compromisă, din imprudența vecinului de fermă, care deține o suprafață cu cereale. În toamna anului trecut, societatea AICBAC, condusă de Răzvan Horoi, fiul unui influent om de faceri din Bacău, a împrăștiat din avion un erbicid foarte puternic, scrie adevarul.ro. Produsul Taifun 360 SL, care conține ca substanță activă Glifosadul, e un erbicid sistemic total interzis în Uniunea Europeană. În primăvara lui 2019, când pomii din jur înfloreau, livada de cireș și păr nu dădea nici un semn de viață.

“Specialistul a luat probe și le-a trimis la mai multe laboratoare, unde s-a constatat că e vorba de Glifosad. Am anunțat Primăria Damienești și am depus o plângere la IPJ Bacău”, explică Irina Florea pentru adevarul.ro.

O comisie de specialiști a admis, printr-un proces verbal, gradul de afectare al livezii, din cauza erbicidului. Irina Florea susține că a luat legătura și cu administratorul care a împrăștiat erbicidul.

“Când i-am transmis că prejudiciul e de fapt valoarea proiectului pe fonduri europene, nu a mai reacționat în nici un fel”, adaugă femeia de afaceri. Răzvan Horoi, patronul firmei care a dispersat accidental Glofosaul și în livada vecină terenului său, a refuzat să comenteze.

Loading...