Acum e momentul să-ţi cauţi chirie!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

An de an, în luna septembrie, piaţa imobiliară este în fierbere. Toţi elevii şi studenţii îşi caută chirie, preţurile cresc, oferta se împuţinează de la o zi la alta. De aceea, indicat ar fi să iei startul puţin mai devreme. Acum ai timp să cauţi în linişte, oferta este bună, iar preţurile sunt cu 10% mai mici.

După 15 august, cei interesaţi să stea în chirie ar trebui să se orienteze, să caute. „Acum este cel mai bun moment. În septembrie va fi nebunie. Preţurile vor creşte cu până la 10%, ceea ce, pe termen lung, calculând banii daţi în total, vei vedea că nu faci nici o economie. 20 € în plus pentru acelaşi apartament înseamnă, în decurs de un an, 240 € scoşi din buzunar, ceea ce ar reprezenta exact chiria pe o lună. Crezi că faci economie dacă închiriezi din octombrie, nu din septembrie, însă problema e că rişti să nu mai găseşti ceva de calitate. Oferta proprietarilor scade după 15 septembrie şi rişti să plăteşti mult pe o porcărie numai că nu ai unde să stai”, avertizează Robert Dobrescu, directorul unei agenţii imobiliare din Capitală. Mai mult decât atât, luna viitoare, când în oraşele universitare vin studenţii restanţieri şi elevii,  va începe o adevărată goană după locuinţe. „Proprietarul vede că e sunat de 10 oameni în decurs de două ore şi normal că îndrăzneşte să ceară mai mult. Preţurile vor creşte după 15 septembrie, nu e nici o noutate. Problema e că plăteşti mai mult pe un lucru mai prost”, mai spune specialistul. 

Mulţi se gândesc că peste o lună va fi oferta mai bogată, crezând că proprietarii îşi scot locuinţele la închiriat în septembrie, în speranţa obţinerii unei sume mai mari. Însă acelaşi principiu de calcul simplu se aplică şi în cazul lor: decât să stea o lună cu locuinţa goală, plătind din propriul buzunar utilităţile, mai bine o închiriază acum cu 20 de euro mai puţin. „Oferta de locuinţe, în septembrie, e aceeaşi, mai puţin ce se închiriază în august. Nu vă bazaţi nici pe blocurile noi care s-au construit în ultimii ani. Preţurile sunt foarte mari”, adaugă Robert Dobrescu.

simeon stalpnicul png

Sfaturi pentru chiriaşi:

  • Căutaţi-vă locuinţă cât mai aproape de data de 1 septembrie dacă vreţi ceva decent raportat la preţ şi calitate. 
  • Toată lumea caută garsoniere şi apartamente cu două camere. „Recomandarea mea e să se cupleze 3-4 şi să se orienteze spre apartamente mai mari, e mai rentabil. Spre exemplu, 3 fete pot sta în 3 camere şi ar plăti câte 100 € de cameră”, aflăm de la Robert Dobrescu.
  • La început, e bine să încheiaţi un proces verbal de predare-primire, în care să fie menţionate obiectele din casă şi starea acestora. Procesul poate fi însoţit de fotografii.
  • Dacă aveţi bani şi sunteţi dispuşi să plătiţi un avans mai mare de 3 luni, puteţi beneficia de discount.
  • Garanţia cerută de proprietar ar trebui să reprezinte valoarea utilităţilor pe cel puţin două luni. „Ea e normală, în condiţiile în care cheltuielile de întreţinere vin la mult timp după plecarea chiriaşului. Astfel, acesta din urmă să nu se mai aştepte să primească banii înapoi”, explică specialistul. 

Sfaturi pentru proprietar

  • Ai mare grijă pe cine bagi în casă! Încearcă să-ţi „citeşti” partenerul de afacere, să vezi că e corect, cu bun simţ, că are o sursă de venit sigură (un serviciu, dacă nu vorbim despre elevi/studenţi).
  • Încheie un contract de închiriere. Fără un act în mână, greu mai poţi da pe cineva afară din casă, odată instalat.
  • Dotează locuinţa cu electronice şi electrocasnice necesare. Prea puţini chiriaşi vor accepta să se mute la tine dacă nu ai cuptor cu microunde, frigider sau televizor.
  • Ordinea şi curăţenia sunt esenţiale. Dă cu „o mână” de lavabil pe pereţi, repară ce e stricat prin casă şi renunţă la lucrurile inutile, care doar ocupă spaţiul. 

Care sunt acum preţurile în marile oraşe

simeon stalpnicul png

În Bucureşti, o garsonieră se închiriază cu 220-230 €, însă poate ajunge până la 350 €, în funcţie de zonă şi de dotări. Două camere costă în medie 280-350 €, iar 3-4 camere de la 250 € până la 330-400 €. În Cluj-Napoca, chiriile sunt mai mari: o garsonieră costă 200-250 €, două camere 300-390 €, iar trei camere 380-470 €. În Timişoara, o garsonieră se închiriază cu 130-190 €, două camere cu 250-300 €, iar trei camere cu 320-360 €. La Iaşi, garsonierele costă 160-200 €, două camere 250-300 €, iar trei camere 300-350 €. 

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net