«Abia aştept să-l fac cârnaţi»

Ultima actualizare:

    Coca Marin a tăiat porcul în weekend,  cu două zile înainte de IgnatFoto: Dorin Constanda
Coca Marin a tăiat porcul în weekend, cu două zile înainte de IgnatFoto: Dorin Constanda

Guiţături la tot pasul, weekendul ce tocmai s-a încheiat. Au fost zile libere, iar românii au „petrecut” Ignatul cu câteva zile mai devreme. Mai ales că şi vremea a ţinut cu noi!

Ignatul e mâine, însă în mai toate gospodăriile Ghiţă a ajuns deja jumări şi caltaboşi. Românii au profitat de vremea primăvăratecă din weekend şi au sacrificat animalele cu câteva zile în avans. Reporterii Click! au asistat la tăierea porcului într-un sat din Ilfov şi au petrecut româneşte ca de o adevărată sărbătoare naţională.

La ferma lui Mihai Panait din Niculeşti pregătirile de Ignat au început încă de luna trecută: zeci de bucueşteni, dar nu numai, şi-au rezervat godacii din timp, iar acum vin la fermă să participe la tăierea lor, în stil tradiţional.


    Pasul 1. Purceaua a fost cântărităFoto: Dorin Constanda
Pasul 1. Purceaua a fost cântărităFoto: Dorin Constanda


    Pasul 2. A fost “adormită” electricFoto: Dorin Constanda
Pasul 2. A fost “adormită” electricFoto: Dorin Constanda

„Sunt mulţi orăşeni care nu au unde să petreacă de Crăciun. Vin aici, la noi, şi asistă la tăierea porcului, în timp ce se relaxează la o ţuică fiartă, cu covrigei şi şoric”, ne-a explicat proprietarul fermei. Coca Marin (57 de ani) vine an de an taman din Buftea ca să pună umărul la tăierea porcului. Nu are posibilitatea să crească acasă un porc, aşa că îl rezervă la Niculeşti şi îl ia gata tranşat.

„Îi las pe băieţi să mi-l taie, apoi mă ocup eu de tot. Dau o mână de ajutor  la pârlit, la curăţat. Îmi place tradiţia, e aşa cum ştim noi din moşi-strămoşi. Anul ăsta, Ghiţă are 129 kg. Suficient pentru toată familia. Abia aştept să îl fac jumări, caltaboşi, cârnaţi. Fac nişte sărmăluţe de te lingi pe degete”, spune femeia.


    Pasul 3. Mihai Panait a pârlit  bine şoriciulFoto: Dorin Constanda
Pasul 3. Mihai Panait a pârlit bine şoriciulFoto: Dorin Constanda


    Pasul 4. În final, s-a trecut la tranşareFoto: Dorin Constanda
Pasul 4. În final, s-a trecut la tranşareFoto: Dorin Constanda

La ferma din Niculeşti Ilfov s-a lucrat weekendul acesta la foc continuu, fiind sacrificaţi chiar şi 10 porci într-o singură zi.

Liviu Vârciu a tăiat un porc de 200 de kilograme

Sărbătorile de iarnă reprezintă una dintre cele mai frumoase perioade din an. Mai ales, că în multe zone ale țării oamenii se țin scai de tradițiile din bătrâni care se mai păstrează și acum. În una dintre cele mai recente imagini postate de Liviu Vârciu (35 de ani) pe Facebook, vedeta le-a arătat internauților că el, alături de mai mulți prieteni, s-au întâlnit pentru a tăia un porc de 200 de kilograme. “Am făcut deja petrecerea porcului, cu câteva zile înainte de Sfântul Ignat. Acolo, m-am întâlnit cu mai mulți prieteni: am muncit, dar în același timp ne-am și distrat”, a spus Liviu Vârciu, pentru Click! Totodată, artistul ne-a dezvăluit ce face de Sărbători: “Voi petrece Crăciunul alături de familie și de cei dragi! Cred că o să vină și fiica mea la mine să ne bucurăm împreună de momentele frumoase din această perioadă”.

simeon stalpnicul png

Helmuth Duckadam, expert în pregătirea porcului

simeon stalpnicul png

Fostul portar de fotbal al României, supranumit „Eroul de la Sevilla”, Helmuth Duckadam este as când vine vorba de bucătărie și mai cu seamă la prepararea porcului. Fostul sportiv a fost invitat de politicianul Petru Luhan, la casa natală din Sucevița, Bucovina, unde l-au sacrificat pe Ghiță. Un purceluș de cinci luni, de 144 kg, cu șoriciul subțire și moale. ”Împreună cu Helmuth și o echipă de fotbal din divizia a treia am pârlit și spălat porcul, chiar dacă au fost temperaturi sub zero grade și ne-au cam înghețat mâinile. Soția mea Andra și Alexandra, soția lui Helmuth, au avut grijă să ne facă țuică fiartă și să pregătească șoriciul. Am vorbit și de fotbal dar și de politică, pentru că Helmuth e pasionat și de domeniul acesta”, a declarat Petru Luhan, pentru Click! Petrecerea a început la 7 dimineața și s-a încheiat la 12 noaptea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net