97 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Fotografii inedite din timpul copilăriei și tinereții

Ultima actualizare:

    Regele Mihai a murit anul trecut, la vârsta de 96 de ani
Regele Mihai a murit anul trecut, la vârsta de 96 de ani

25 octombrie 1921. Este ziua în care, la Sinaia, venea pe lume Regele Mihai. A fost sărbătoare națională, nașterea fiului lui Carol al II-lea fiind salutată cu lovituri de tun și bătăi de clopote. Principele moștenitor a primit numele Mihai, în amintirea lui Mihai Viteazu, primul care a unit cele trei principate române.

Regele Mihai este fiul Regelui Carol al II-lea și al Principesei Elena (membru al Familiei Regale a Greciei), care, în propriul jurnal, nota cum a decurs nașterea fiului său: „Din fericire, mama aranjase ca dragul nostru profesor Louros, care o asistase şi pe ea la naşterea mea, să vină la Sinaia, căci dacă nu era el, n-aş fi fost salvată nici eu, nici copilul. Înainte de a veni el, în timpul fazelor critice, Rosa mi-a fost sprijin de nădejde”.

Românii au fost anunțați oficial că Principesa Elena a născut un băiat printr-un buletin publicat în Monitorul Oficial. Acesta era semnat de trei medici, printre care și profesorul grec Lauros.

„În seara zilei de 24 octombrie, ivindu-se în starea sănătății Alteței Sale Regale Moștenitoarea simptome cari puteau repede aduce complicații serioase, o intervenție a fost judecată indispensabilă. Ea a avut loc cu succes în ziua de 25 octombrie după-amiaza. Alteța Sa Regală a dat naștere la orele 19,40 unui principe de constituție destul de satisfăcătoare. Starea Augustei Mame este ameliorată”, se arăta în buletin.

Monitorul Oficial mai anunța că „noul principe se va numi Mihai. Guvernul nostru a înștiințat guvernul elen printr-o telegramă despre nașterea noului vlăstar princiar al României”.

O explozie de bucurie s-a declanșat în acel moment, iar urările de bun-venit pe lume al Principelui Mihai au început să sosească din toate colțurile lumii și, bineînțeles, de la membrii Guvernului Averescu, care s-au prezentat personal în fața Regelui Ferdinand, bunicul lui Mihai, pentru a-l felicita.

De asemenea, actul de naștere al Principelui Mihai al României a fost semnat de prim-ministru și de ministrul Justiției.

Principele Mihai a devenit Rege la vârsta de 6 ani, după ce, în vara lui 1927, Regele Ferdinand s-a stins. În mod normal, lui Ferdinand îi urma la tron fiul său, Carol al II-lea, însă acesta renunțase la calitatea de membru al Familiei Regale, pentru a putea trăi alături de amanta sa, Elena Lupescu.

Carol a cerut „să fie şters din registrul familiei regale şi să i se acorde dreptul de a trăi sub un alt nume”. „Sunt tânăr. Nu mi-a fost niciodată teamă să muncesc, aşa că voi reuşi să-mi fac o viaţă proprie”, îi transmitea îndrăgostitul Carol mamei sale, Regina Maria, într-o scrisoare trimisă de la Veneţia, unde se afla cu amanta. Și, astfel, Carol renunță la tron.

Regele Mihai I a murit anul trecut, în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția. Majestatea Sa a fost înmormântat la Curtea de Argeș, alături de soția sa, Regina Ana.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net