97 de ani de la nașterea Regelui Mihai. Fotografii inedite din timpul copilăriei și tinereții

regele-mihai-saluta-oamenii.jpg

Regele Mihai a murit anul trecut în Elveția
Regele Mihai a murit anul trecut, la vârsta de 96 de ani

25 octombrie 1921. Este ziua în care, la Sinaia, venea pe lume Regele Mihai. A fost sărbătoare națională, nașterea fiului lui Carol al II-lea fiind salutată cu lovituri de tun și bătăi de clopote. Principele moștenitor a primit numele Mihai, în amintirea lui Mihai Viteazu, primul care a unit cele trei principate române.

Regele Mihai este fiul Regelui Carol al II-lea și al Principesei Elena (membru al Familiei Regale a Greciei), care, în propriul jurnal, nota cum a decurs nașterea fiului său: „Din fericire, mama aranjase ca dragul nostru profesor Louros, care o asistase şi pe ea la naşterea mea, să vină la Sinaia, căci dacă nu era el, n-aş fi fost salvată nici eu, nici copilul. Înainte de a veni el, în timpul fazelor critice, Rosa mi-a fost sprijin de nădejde”.

Românii au fost anunțați oficial că Principesa Elena a născut un băiat printr-un buletin publicat în Monitorul Oficial. Acesta era semnat de trei medici, printre care și profesorul grec Lauros.

„În seara zilei de 24 octombrie, ivindu-se în starea sănătății Alteței Sale Regale Moștenitoarea simptome cari puteau repede aduce complicații serioase, o intervenție a fost judecată indispensabilă. Ea a avut loc cu succes în ziua de 25 octombrie după-amiaza. Alteța Sa Regală a dat naștere la orele 19,40 unui principe de constituție destul de satisfăcătoare. Starea Augustei Mame este ameliorată”, se arăta în buletin.

Monitorul Oficial mai anunța că „noul principe se va numi Mihai. Guvernul nostru a înștiințat guvernul elen printr-o telegramă despre nașterea noului vlăstar princiar al României”.

 • Regele Mihai salută mulțimea de la balcon
  Regele Mihai, salutând mulțimea de la balcon. Primul din dreapta este Alexandru Averescu, primul ministru al țării, de la acea vreme
 • Regele Mihai și Regina mamă Elena
  Regele Mihai, alături de mama sa, pe care a iubit-o eneorm
 • Regele Mihai și câinele său
  Regele Mihai, alături de unul dintre câinii săi, un ciobănesc german
 • Regelui Mihai îi plăcea să cânte la pian
  Regele Mihai cântând la pian. El a și compus o piesă, ce se numește „Elegie”
 • Regele Mihai la birou
  Regele Mihai, la biroul său
 • Regele Mihai pe motocicletă
  Regele Mihai, pasionat de motoare
 • Regele Mihai conduce o mașină
  Regele Mihai, la volanul unei decapotabile
 • Regele Mihai la Peleș
  Regele Mihai, la castelul Peleș, Sinaia
 • Regele Mihai și Regina Ana
  Regele Mihai și soția sa Regina Ana
 • Maximize

1/9

O explozie de bucurie s-a declanșat în acel moment, iar urările de bun-venit pe lume al Principelui Mihai au început să sosească din toate colțurile lumii și, bineînțeles, de la membrii Guvernului Averescu, care s-au prezentat personal în fața Regelui Ferdinand, bunicul lui Mihai, pentru a-l felicita.

De asemenea, actul de naștere al Principelui Mihai al României a fost semnat de prim-ministru și de ministrul Justiției.

Principele Mihai a devenit Rege la vârsta de 6 ani, după ce, în vara lui 1927, Regele Ferdinand s-a stins. În mod normal, lui Ferdinand îi urma la tron fiul său, Carol al II-lea, însă acesta renunțase la calitatea de membru al Familiei Regale, pentru a putea trăi alături de amanta sa, Elena Lupescu.

Carol a cerut „să fie şters din registrul familiei regale şi să i se acorde dreptul de a trăi sub un alt nume”. „Sunt tânăr. Nu mi-a fost niciodată teamă să muncesc, aşa că voi reuşi să-mi fac o viaţă proprie”, îi transmitea îndrăgostitul Carol mamei sale, Regina Maria, într-o scrisoare trimisă de la Veneţia, unde se afla cu amanta. Și, astfel, Carol renunță la tron.

Regele Mihai I a murit anul trecut, în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția. Majestatea Sa a fost înmormântat la Curtea de Argeș, alături de soția sa, Regina Ana.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1