9.000 de litri de apă sfinţită de Bobotează

Ultima actualizare:
agheasma
agheasma

Mii de oameni sunt aşteptaţi, pe 6 ianuarie, pentru a lua apă sfinţită de la slujba de Bobotează de la Patriarhia Română. Pentru a face faţă afluxului mare de credincioşi veniţi cu această ocazie din toată ţara, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe vor împărţi aproape 9.000 de litri de apă.

Programul special de Bobotează la Catedrala Patriarhală din centrul Capitalei va începe la ora 9.00 cu slujba de Sf. Liturghie care va dura două ore. La ora 11.00 un sobor de preoţi în frunte cu Patriarhul Daniel va începe sfinţirea apei care va fi oferită credincioşilor după o oră. Împărţirea acesteia se va face sub paza jandarmilor pentru a se evita incidentele din alţi ani.

Vor fi mobilizaţi pe Dealul Patriarhiei 150 de jandarmi în uniformă sau civil care vor veghea atât la păstrarea ordinii, cât şi la bunurile enoriaşilor, deoarece înghesuiala care se estimează să apară va fi propice furturilor. Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Bucureşti vor fi create culoare speciale pentru credincioşi, astfel încât aceştia să nu se calce în picioare la semnalul începerii distribuirii apei sfinţite.


    agheasma
agheasma

Nu mai puţin de 90 de butoaie vrea să amplaseze Patriarhia Română pentru a da apă la toată lumea, astfel încât şi ultimul pelerin să apuce, ştiut fiind că unii oameni vin de la capătul ţării pentru a asista la slujba de Bobotează. Cei mai grăbiţi credincioşi sunt aşteptaţi să se aşeze la coadă pentru a primi apa sfinţită de Bobotează chiar de azi la prânz, când vor fi montate gardurile Jandarmeriei şi vor fi amenajate ţarcuri speciale pentru delimitarea grupurilor de enoriaşi.

Agheasma mare se păstrează în vase curate şi se bea doar în perioada 6 - 14 ianuarie, dimineaţa pe stomacul gol însoţită de o rugăciune. Tot în această perioadă de opt zile, agheasma mai poate fi folosită şi pentru sfinţirea caselor şi a gospodăriilor.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net