9 reguli despre cum se va percepe bacşişul

Bacşişurile vor fi trecute pe bonul fiscal, iar banii vor trece mai întâi prin contabilitate, apoi vor fi împărţiţi angajaţilor. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat care vor fi regulile de înregistrare a bacşişurilor. Pentru moment, aceste reguli sunt doar într-un proiect.

Ministerul de Finanţe vrea să legifereze ciubucul. Ministrul Eugen Teodorovici a spus că acest proiect de lege se face la solicitarea industriei de profil. A fost nevoie să se găsească o definiţie a bacşişului în domeniul restaurantelor şi barurilor. Nivelul bacşişului oferit de client poate varia între 0% şi 15%. În multe ţări europene, se percepe un ”tips” de 10%.

Proiectul de act normativ cuprinde următoarele reglementări:

  1. definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestora de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului potrivit Codului fiscal;
  2. instituirea obligaţiei de evidenţiere pe bonul fiscal a bacşişului încasat de la clienţi, în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar);
  3. evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu; 
  4. se interzice condiţionarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacşişului;
  5. se instituie obligaţia operatorului economic de a înmâna clientului  o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plată va conţine rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului pe care acesta doreşte să îl ofere. 
  6. se instituie obligaţia operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacşişului, integral salariaţilor, potrivit unui regulament intern şi de a le înregistra în  contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct; în situaţia în care plata contravalorii consumaţiei se face prin ordin de plată şi se emite factură, bacşişul se evidenţiază distinct pe aceasta;
  7. se lasă la opţiunea operatorului economic, posibilitatea marcării bacşişului pe acelaşi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, în funcţie de situaţia de fapt, respectiv de momentul în care valoarea bacşişului este cunoscută de către emitentul bonului fiscal;
  8. bacşişul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacşiş”.
  9. Pentru salariat, sumele provenite din bacşiş sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.

Guvernul vrea să schimbe Loteria bonurilor

Ministerul Finanţelor modifică modul de acordare a premiilor la loteria bonurilor fiscale, după ce a constatat că actualul sistem favoriza desemnarea drept câştigătoare a bonurilor cu valori mari, de peste 100 de lei. Într-un proiect publicat de Ministerul de Finanţe, se propune modificarea actualului sistem de extragere, astfel încât premiile de 10.000 de lei să ajungă şi la cei care fac cumpărături de mai puţin de 99 lei. Astfel, acordarea a maximum 80 de premii pentru intervalul valoric 1-99 lei şi a cel mult 20 de premii pentru intervalul valoric 100-999 lei.

Extragerea aleatorie de numere se va face astfel:

  • câte un număr din intervalele valorice 1-99 lei inclusiv, respectiv 100-999 lei inclusiv. Fiecare număr extras reprezintă valoarea totală a bonului fiscal, fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată şi rezultă în urma extragerii succesive a două, respectiv trei serii de cifre, după caz, cuprinse între 0 şi 9; 
  • un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal; 
  • un număr reprezentând luna emiterii bonului fiscal, în cazul extragerilor ocazionale.

Eugen Teodorovici: «Nu este o suprataxă»

“Este o măsură care a fost cerută de industria HoReCa și nu numai. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu și clar, așa cum există în numeroase alte țări. Este, totodată, și o promisiune îndeplinită, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua să creăm cadrul legal care să ne permită să-i ajutăm pe cei care activează în economia reală”, a precizat ministrul Eugen Teodorovici.

Loading...